Denník N

Zažívame triumf iracionality

Dub. Foto – Soňa Mäkká
Dub. Foto – Soňa Mäkká

O prieskume, ktorý je zdrojom zúfalstva.

Legendárne Rádio Jerevan, čo bola za komunizmu metafora opatrného humoru, dostávalo mnohé otázky, na ktoré dávalo vtipné odpovede. Raz sa ho trebárs opýtali, kedy bude dobre. Už bolo, znela odpoveď.

Spesimistickejšievame

Ešte donedávna mohli optimisti tvrdiť, že povestný pohár je na Slovensku skôr poloplný ako poloprázdny – krajina bola v dôležitých otázkach rozdelená na dve približne rovnako veľké časti. Po zverejnení rozsiahleho prieskumu v rámci projektu Reviv EU financovaného Úniou, ktorý na Slovensku vykonali Bratislava Policy Institute (BPI) a agentúra STEM, už ani to neplatí. Pomyselný pohár je približne z troch štvrtín prázdny.

Jazykovedci sa možno budú musieť popasovať s novotvarom. Nielenže otupievame, my dokonca spesimistickejšievame, priatelia.

Dáta prieskumu, ktorých zber prebiehal medzi 5. a 16. februárom, sú alarmujúce. Natoľko, že septembrové predčasné voľby nemôžu dopadnúť dobre v zmysle víťazstva prozápadných, proeurópskych a proukrajinských strán. Isteže, zúfalstvo nie je produktívna emócia, vždy je však lepšie vedieť zlé správy skôr ako neskoro.

Politici pracujú v tejto krajine s „materiálom“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie