Denník N

Ráno s NHL: Petrovi Šťastnému tam zlomili nos. Z najslávnejšieho štadióna v histórii je dnes škaredé kino

Takto vyzerá Forum v súčasnosti. Foto - Štefan Bugan.
Takto vyzerá Forum v súčasnosti. Foto – Štefan Bugan.

Dobré ráno,

montrealská hala Forum je niečo ako Wembley či Maracana pre futbalistov. Na tomto mieste sa udialo toľko historických momentov, že rivali zvykli hovoriť, ako na štadióne vnímali „duchov z minulosti“.

Canadiens hrali na tomto mieste pri 22 zo svojich rekordných 24 Stanley Cupov a dva legendárne zápasy tam odohral aj Peter Šťastný. Denník N sa bol pozrieť, ako Forum vyzerá dnes.

V noci nastúpili štyria Slováci, Tomáš Tatar skóroval.

Tatarov gól na 5:3 sa spustí po kliknutí na video:

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.

Nedeľné vydanie Rána s NHL tentoraz nebude o momente, ktorý zmenil svetový hokej, ale o štadióne, ktorý zmenil svetový hokej.


Forum bol kedysi miestom, kam sa chcel dostať v Montreale každý. Canadiens tam odohrali 2329 zápasov v základnej časti a 307 v play-off, koncertovali tam Beatles, Queen aj Bob Marley.

Pamätníci radi spomínajú na to, ako sa im ušli miesta aspoň do „milionárskej sekcie“, ako ironicky nazývali najlacnejšie lístky na státie; aj na typické hotdogy, ktoré sa tu podávali výlučne s horčicou.

Hokejoví fanúšikovia už pri pohľade zvonku vedeli, že sú na správnom mieste. Štadión bol vtedy presklený a pri pohľade dovnútra ste videli ikonické eskalátory v tvare prekrížených hokejok.

Dnes je Forum veľkou takmer opustenou budovou, v ktorej funguje viac-menej len kino. Podobne ako v minulosti prvý dojem neklame. Akurát teraz máte pri pohľade na načierno vymaľovanú opachu dojem, že tu nechcete byť.

Hokejkové eskalátory sú dávno preč a toto miesto v súčasnosti vyhľadávajú najmä tínedžeri, pretože okrem multiplexu je tu dostatok miest na sedenie, na ktorých sa dá vytiahnuť notebook, vypiť káva či zjesť obed.

Stále je tu aj dosť relikvií pripomínajúcich slávnu hokejovú minulosť, no z roka na rok miznú.

Masaker na Veľký piatok

Odohralo sa tu viac dôležitých hokejových zápasov ako na ktoromkoľvek inom mieste na svete. Vymenovanie všetkých by bolo na dlho, spomeňme aspoň dva so slovenskou účasťou, v ktorých bol hlavným hrdinom Peter Šťastný.

Dvadsiateho apríla 1984 sa v Hale Forum odohral šiesty zápas divízneho finále medzi Canadiens a Quebecom Nordiques. Súboje týchto dvoch rivalov nazývali „Bitkou o Quebec“. Montreal viedol 3:2 na zápasy a očakávalo sa, že šiesty zápas bude tvrdý, pretože oba tímy burcovali atmosféru výrokmi v médiách.

Nikto však nečakal jeden z najsurovejších zápasov, ktorý vošiel do histórie ako „Masaker na Veľký piatok“.

Pohľad na zostrihy zo zápasu je šokujúci aj po rokoch. V zápase sa totiž strhla veľká bitka, v ktorej sa pobili celé tímy vrátane brankárov. Zhodeniu rukavíc sa nevyhol ani ofenzívny líder tímu Peter Šťastný, ktorému

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie