Denník N

Vývoj bojov (391. deň): Ukrajinci útočili v Sevastopole, zrejme prebieha dronová ofenzíva proti ruskému námorníctvu

Ukrajinský bombardér Su-24. Foto - ukrajinské letectvo
Ukrajinský bombardér Su-24. Foto – ukrajinské letectvo

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Briti pošlú Ukrajincom spolu s tankmi aj muníciu z ochudobneného uránu, Rusi ju už možno použili.
  • Bachmut – Rusi sa nehýbu, namiesto nich prišiel Zelenskyj.
  • Objavili sa zábery beznádejne zastaraných tankov T-55 smerujúcich z východu na západ Ruska.
  • Mapa dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – noc na ukrajinskom letisku pred začiatkom invázie; pohľad do kokpitu ruského bombardéra Su-34; zábery z nových útokov na Sevastopol, Zelenskyj v Bachmute.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 21. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ukrajina chce vyhnať ruské námorníctvo. Vo včerajšej časti Vývoja bojov sme sa venovali ukrajinskému útoku na železničný uzol Džankoj na Kryme. Ukrajinská armáda tvrdí, že pomocou dronov sa jej tam podarilo zasiahnuť zásielku striel s plochou dráhou letu Kalibr. Ide o typ, ktorý sa odpaľuje výhradne z lodí a ponoriek. Džankoj je logistický uzol, z ktorého sa zásobuje Čiernomorská flotila v Sevastopole. Rusi tvrdia, že útok nebol úspešný.

V tejto chvíli sa jedno ani druhé tvrdenie nedá overiť. Netreba sa však dať pomýliť tým, že videá z útoku ukazovali len menšie výbuchy. Kalibre sa takmer určite po železnici prevážajú bez hlavíc. Ich zničenie by v takom prípade nesprevádzala obrovská explózia, aké sme vídavali pri ničení muničných skadov.

Bombardovanie Džankoja však má intenzívne pokračovanie na oboch stranách. Na základe udalostí z dnešnej noci sa takmer s istotou dá tvrdiť, že sledujeme koordinovaný pokus ukrajinskej armády uľaviť energetickej infraštruktúre tým, že zabráni Rusom ničiť ju z mora.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie