Denník N

SaS blokuje školský zákon, niektorí odborníci im nerozumejú. Môžeme prísť o šancu pomôcť deťom, hovoria

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva Ján Horecký sa nevie dohodnúť so svojím predchodcom Branislavom Gröhlingom. V stredu mali rokovať aj s povereným premiérom Eduardom Hegerom. Ak parlament zákon neschváli, ohrozené sú peniaze z plánu obnovy.

Poslanci v parlamente mali v utorok ráno konečne začať rokovať o školskom zákone. Už teraz nestíhajú – Slovensko sa v pláne obnovy zaviazalo, že tento zákon schváli do konca roka 2022. No poslanci o ňom tento týždeň ani len nezačali debatovať.

Minister školstva Ján Horecký požiadal predsedu parlamentu, aby zákon radšej presunuli. Večer predtým sa zúčastnil koaličnej rady a uznal, že radšej nebude riskovať. Na schválenie zákona minister nemá podporu strany SaS.

Horecký sa dostal do sporu so svojím predchodcom Branislavom Gröhlingom (SaS). Premiér Eduard Heger tvrdí, že minister by mal využiť čas na rokovanie s bývalou koaličnou stranou a zákon do parlamentu vrátiť až po tom, čo bude mať ich podporu.

Medzitým prestrelky politikov sledujú špeciálni pedagógovia a rodiny detí so zdravotným znevýhodnením. Už mesiace vkladajú do školského zákona nádej, že školy konečne budú musieť prijímať všetky deti. Teda aj tie s nejakým zdravotným problémom. Inkluzívne organizácie do zákona presadili, že štát od roku 2026 bude musieť poslať školám peniaze na inkluzívne opatrenia.

Horecký s Gröhlingom nerokoval. Neuvedomil si, že vláda je menšinová

Ešte v pondelok večer prišiel minister školstva Ján Horecký na rokovanie koaličnej rady a zaistil si podporu zvyšných strán. V prvom čítaní by za zákon zahlasovali poslanci Sme rodina aj OĽaNO, prípadne aj poslankyňa Za ľudí Jana Žitňanská. Opozičné strany Smer aj Hlas sú proti.

Lenže minister Horecký v utorok priznal, že doteraz nerokoval so stranou SaS a nestretol sa s exministrom školstva Gröhlingom, ktorý zásadný nesúhlas so zákonom avizoval už minulý týždeň.

„Teraz vidím, že nemôžem túto podporu obmedziť iba na koaličných partnerov, keďže sme menšinová vláda,“ povedal minister školstva. Priznal, že nepredpokladal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Ján Horecký

Plán obnovy EÚ

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie