Denník N

Film spred 20 rokov ukázal Bratislavu aj ako mesto neonacistov pár rokov pred vraždou Daniela Tupého

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Režisér Paľo Korec a kameraman Braňo Špaček spomínajú na nakrúcanie svojho dokumentárneho filmu Propeler, ktorý zachytáva subkultúru skinhedov niekoľko rokov pred vraždou Daniela Tupého.

Toto je to miesto činu, kde sa všetci zhúlia, nadrogujú, nafetujú, hovoril neonacista na Tyršovom nábreží, kam spolu so svojimi dvoma kamarátmi, extrémistami, priviedol pred viac ako dvadsiatimi rokmi filmárov.

Štáb režiséra Paľa Korca ich snímal zozadu, aby im nebolo vidieť do tvárí. Toto miesto sa o niekoľko rokov v novembri 2005 naozaj stalo miestom činu – vraždy 21-ročného Daniela Tupého.

Keď pozeráte dokumentárny film Propeler – subkultúry mládeže z roku 2002, s odstupom sa vám ukáže Bratislava spred dvadsiatich rokov, keď neonacisti bežne bili ľudí na ulici. A ukazuje, že extrémisti chodili na petržalské nábrežie, lebo vedeli, že sa tam stretávajú mladí ľudia.

V utorok ráno po viac ako sedemnástich rokoch polícia zadržala ôsmich podozrivých, potom zadržali ešte ďalších dvoch. Portál Aktuality s odvolaním sa na svoje zdroje píše, že podozriví pochádzajú z prostredia neonacistickej scény a futbalových chuligánov.

Režisér Korec: Cez ich slová presakovala agresivita

Námet filmu Propeler vznikol na základe sociologických prieskumov v spolupráci so sociológmi z SAV.

Režisér Korec a jeho kameramani Braňo Špaček a Ján Meliš sa vo filme pozreli na šesť bratislavských subkultúr – technoscénu, grafity, antifašistov, nábožensky orientovanú mládež, mládež inšpirovanú východným náboženstvom a skinhedov (vtedy sme ich na Slovensku písali ako skinheadov, pravidlá jazyka sa zmenili). Niekdajšia filmová publicistka Jana Žilčayová je autorkou námetu a spolu s Korcom napísala aj scenár.

Segment o neonacistických skinhedoch ukazuje, že aj pred dvadsiatimi rokmi hlásali nenávisť a zabíjanie ľudí, ktorých považujú za menejcenných.

Režisér Paľo Korec nakrúcal časť o skinhedoch v roku 1999, tri roky pred tým, ako zverejnili film. Dnes po rokoch hovorí, že vtedy si ešte neuvedomoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Filmy

Vražda Daniela Tupého

Slovensko

Teraz najčítanejšie