Denník N

Šatan by nám za hráčov z KHL musel vrátiť peniaze, hovorí štátny tajomník pre šport Nemec

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Richard Nemec (OĽaNO) sa ako bývalý vrcholový športovec vie vžiť do situácie hokejistov, ktorí dostanú ponuku z KHL. „Neviem povedať stopercentne [či by som ponuku prijal], lebo je to práca, ktorou som sa živil. Veľmi by však zavážilo, že ide o Rusko, ktoré vedie vojnu proti Ukrajine,“ tvrdí štátny tajomník pre šport na ministerstve školstva.

Nemec podporuje zákon, ktorý tento týždeň prešiel v parlamente prvým čítaním, a hovorí o zavedení tretej hodiny telesnej výchovy. Priznáva však, že slovenské školy majú problémy s telocvičňami a že hlavne na prvom stupni je nedostatok odbornosti. Za riešenie považuje, že do škôl prídu učiť telesnú výchovu aj tréneri.

Súhlasíte s výrokom vášho predchodcu Ivana Husára, ktorý povedal, že slovenskí hokejisti v KHL zarábajú krvavé peniaze?

Veľmi sa s ním nestotožňujem, je to na samotných hráčoch, je to ich práca, oni si musia zodpovedať, či do takéhoto prostredia majú alebo nemajú ísť.

Takže nezarábajú krvavé peniaze? Vieme, že KHL je veľký propagandistický nástroj, stojí za ňou Vladimir Putin a kluby ovládajú jeho oligarchovia.

V tomto smere je to pofidérne, ale je to na ich slobodnej vôli, nie som tu na to, aby som ich súdil.

Ako sa pozeráte na to, že Slovenský zväz ľadového hokeja akoby v tejto situácii vyčkával? Nepovedal, že týchto hráčov nezavolá na majstrovstvá sveta, no zároveň ich v tejto sezóne nezavolal na žiadny prípravný turnaj.

Úloha štátu je jasná, v prvom rade odsudzuje vojnu na Ukrajine. Sme konzistentní v tom, že hráči by svoje pôsobenie v KHL mali zvážiť, no nemôžem im ho zakázať. Ani zväzu nemôžeme zakázať ich povolať. Sami vidíme, že vo vnútri sú nekonzistentní a na prípravné turnaje týchto hráčov nevolajú. My im môžeme niečo odporučiť, ale rozhodnúť sa musia sami, lebo sú nezávislí a majú právo riadiť týchto hráčov.

Aký je názor ministerstva na to, či by hráči z KHL mali reprezentovať Slovensko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

V športovej redakcii

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie