Denník N

#MapaTýždňa: Ruskom okupované a/alebo anektované územia vo východnej Európe

Autor je veľvyslanec SR vo Veľkej Británii a bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.
Text vznikol ako súčasť seriálu @Mapa týždňa,
ktorý autor uverejňuje na svojom facebookovom profile.

Rusko popritom, ako okupuje takmer 20 percent ukrajinského územia – Krym, časť Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Zaporižskej oblasti – ilegálne obsadilo aj územia patriace Gruzínsku a Moldavsku. Je to veľmi dobrá demonštrácia toho, ako sa Moskva správa voči svojim susedom a čo je konečným cieľom imperiálnej ruskej politiky: obsadzovať a anektovať územia, ktoré im nepatria.

Mapa znázorňuje územia, ktoré Rusko za ostatných tridsať rokov okupovalo.

Číslo 1. Podnestersko – podľa medzinárodného práva súčasť Moldavska (približne 17 percent územia krajiny). Ruské jednotky sú na území tejto separatistickej entity prítomné od začiatku 90. rokov. Vytvorili tam nikým neuznanú v podstate mafiánsku štruktúru, ktorú „chránia“ ruskí vojaci, tých je približne 1500. Moldavsko sa snaží o reintegráciu územia, neúspešne.

Číslo 2. Abcházsko – po rusko-gruzínskej vojne v auguste 2008 ilegálne odtrhnuté od Gruzínska, ktorému podľa medzinárodného práva patrí. Na rozdiel napríklad od Krymu a ďalších ukrajinských území, Abcházsko nebolo Moskvou anektované, ale bolo proklamované ako „nezávislý štát“. Na jeho území sa nachádzajú ruské vojenské jednotky a je tiež pod totálnou ruskou politickou a ekonomickou kontrolou.

Číslo 3. Južné Osetsko -

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie