Denník N

Ivan Mikloš: Takáto hrozba konca demokracie tu ešte asi nebola

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ešte stále je pomerne dosť času, aby spolu politici rokovali, hovorí prezident Mesa 10 a bývalý minister financií Ivan Mikloš. Kroky proti tomu, aby prepadli vo voľbách dôležité hlasy, sa dajú urobiť aj pár dní pred voľbami, myslí si.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pracujete ešte stále aj na pláne obnovy a odolnosti?

Priznám sa, že neviem. Nepracoval som na plný úväzok, bol som člen rady predsedu vlády pre implementáciu plánu obnovy. To bol poradný orgán, ktorý sa občas stretával, zhruba raz za dva mesiace, ale pomerne pravidelne, len už sa dosť dlho nestretol. Niekoľko mesiacov nebol zvolaný, takže neviem, či som.

Prečo nebol zvolaný?

Neviem, asi pre vyťaženosť premiéra, lebo to bola rada predsedu vlády. Premiér Heger na ňu aj chodil, naozaj sa o túto problematiku zaujímal.

Ako vnímate to, že dôležité zákony, aby sme peniaze z plánu obnovy dostali, neprechádzajú? 

Je to zjavne dôsledok situácie, v ktorej sme. Síce formálne ešte platí koaličná rada, ale už len niekoľko dní. Vláda stratila dôveru, centrum rozhodovania sa presunulo do značnej miery do parlamentu, sme pred voľbami. Treba tiež povedať, že v pláne obnovy ide o reformy a investície. Je to naozaj efektívny nástroj, ktorý dáva peniaze, ale zároveň vyžaduje reformy a investície. Toto politicky nie je jednoduché v žiadnej krajine. Nečerpáme podľa plánu, je tam už určitý sklz, ale zároveň platí, že oproti iným krajinám sme stále medzi tými lepšími; máme už jednu alebo dve platby. Nie je to dobré, mohlo a malo by to byť lepšie, ale tie problémy sú skoro všade.

V čom je podľa vás problém? Zvonku je to prezentované tak, že sem ide veľmi veľa peňazí. To by malo vyhovovať aj vláde, ktorá príde po septembri. Prečo za to opozícia nezahlasuje?

Je to otázka prístupu – čo je pre vás prioritné, záujem krajiny alebo vytĺkanie politického kapitálu? Teda či sa riadite heslom: Čím horšie, tým lepšie. Pokiaľ sa reformy a investície nepripravujú tak, že sú s tým vláda, koalícia a ministerstvá vnútorne stotožnené, je na tom dohoda, ale je to najmä z hľadiska tlaku zvonku, tak to nikdy nemôže fungovať úplne optimálne. A toto je ten prípad. Na ilustráciu: my sme v Dzurindových vládach, najmä v tej druhej, žiaden plán obnovy a tlak zvonku nemali, napriek tomu sme reformy robili, pretože sme boli presvedčení, že ich krajina potrebuje a sú dôležité. Tento problém tam bude vždy. Potom to aj vyzerá tak, že niektoré reformy sa spravili, len, žiaľbohu, dosť polovičato. Napríklad vysokoškolské reformy alebo reformy súdnictva boli navrhnuté ministerstvami a schválené vládou fajn, ale potom boli okresané v parlamentne. Nakoniec formálne sa splnilo, že reformy boli urobené, ale spôsobom, ktorý nebol optimálny, mohlo to byť aj omnoho lepšie. Hlavným dôvodom toho zmäkčovania a čiastočného „vykuchania“ reforiem bola nedostatočná politická vôľa a zhoda na dôležitosti reforiem.

Bude plán obnovy už téma pre budúcu koalíciu?

Verím, že ešte tento parlament niečo schváli, len tam je, samozrejme, problém, že keď vám neprejde jeden zákon, tak pol roka ho nemôžete predkladať, aj keď sa používajú rôzne barličky, napríklad cez pozmeňovacie návrhy k inému zákonu. Neviem to dnes predvídať. Faktom ale je, že zrejme asi nemôžeme byť veľkí optimisti s blížiacimi sa voľbami. Zdá sa, že sa zvyšuje frekvencia predkladania skôr nezodpovedných a populistických návrhov, ktoré púšťajú napríklad žilou verejným financiám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Plán obnovy EÚ

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie