Denník N

Akým právom si poslanci a poslankyne dovoľujú ničiť ľuďom život?

Autorka je podpredsedníčka PS

87 – to je počet hlasov, ktorý získal návrh Anny Záborskej na znemožnenie právnej tranzície.

87 – to je počet poslancov a poslankýň, čo vedome ubližujú transrodovým ľuďom.

Robia tak presný opak toho, čo je ich poslaním – pomáhať všetkým ľuďom na Slovensku a zvyšovať kvalitu ich života.

Nezmyselná bolesť

Návrhy ako tento – v posledných rokoch ich bolo požehnane – sú predložené s plným vedomím, že ak prejdú, tisícom ľudí prinesú nezmyselnú bolesť. Vyženú ich do zahraničia, privedú do depresie či, ešte horšie, k myšlienkam na samovraždu.

Pomáhajú si v tejto špinavej hre ošúchaným rétorickým trikom – odosobnením. Svoje obludné návrhy zabalia do rečí o „ochrane spoločnosti“ a „správnej mravnej výchove“. Čím ďalej od osudov konkrétnych ľudí, tým lepšie. Zataja, aké zlo sa v ňom skrýva, aké škody napácha. Keby sa človek čo len na chvíľu pozastavil nad tým, aký bude mať reálny dôsledok, základná slušnosť by kázala takýto zákon rezolútne odmietnuť.

Dobre to ilustrujú listy, s ktorými sa na nás obracajú zúfalí rodičia, ktorých poslanci a poslankyne bez hanby ignorujú. Jeden príklad za všetky:

„Predkladaný návrh zákona popiera našej dcére ľudské právo – žiť slobodne svoj život vo vlastnej identite. Nútite ju a aj nás, jej rodičov, žiť v strachu o jej fyzické a psychické zdravie, o jej budúcnosť. Naša dcéra sa stala bezbrannou rukojemníčkou vo vašich rukách.

Zneužívate ju na naplnenie svojich politických ambícií, vedome a úmyselne jej chcete ublížiť. Páni poslanci, kde beriete tú neochvejnú istotu, že vaše deti, vnúčatá nemôžu byť transrodové? Zahrávali by ste sa s ich životmi tak, ako so životom našej dcéry?“

Akým právom si zodpovední poslanci a zodpovedné poslankyne dovoľujú ničiť im život?

Odrazu sa dohodnúť vedia

Absurdný je aj politický rozmer celej situácie. Na dôležité návrhy, ktoré sú viazané na plán obnovy, nie je v parlamente dosť hlasov, ale na ničení života transrodovým ľuďom sa dokonale zhodnú koaliční poslanci a koaličné poslankyne aj so Smerom a s fašistami.

Kvôli tomuto bolo potrebné dohodnúť termín volieb až na september? Aby Slovensko mohli vzdialiť od demokratických hodnôt, na ktorých stojí Európa? Lebo áno, aj práva transrodových ľudí tam patria. Sú súčasťou demokratických hodnôt. Tie sú totižto vystavané aj na ochrane ľudských práv a práv menšín. A práva transrodových ľudí sú ľudské práva.

ESĽP ešte pred 20 rokmi rozhodol, že zmluvné štáty (vrátane Slovenska) sú povinné zabezpečiť transrodovým ľuďom zosúladenie ich rodovej identity s úradnými záznamami. 87 poslancov a poslankýň dnes hlasovalo v rozpore s týmto medzinárodným ľudskoprávnym záväzkom Slovenska.

Takúto demokraciu chcú ľudia, ktorí sú dnes pri moci? Ja teda rozhodne nie. Ja si želám demokraciu založenú na rovnosti pre všetkých ľudí a dôstojnej budúcnosti pre každého jedného človeka. Tu, doma, na Slovensku.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

LGBTI+

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie