Denník N

Hamran: Prípad vraždy Tupého napreduje, polícia má ďalších dvoch podozrivých

Daniel Tupý. Foto - TASR
Daniel Tupý. Foto – TASR

Osem podozrivých mužov vo štvrtok ráno síce polícia prepustila na slobodu, ďalšie dve osoby sú však naďalej zadržiavané, oznámil policajný prezident po kritike, že vyšetrovanie vraždy po 18 rokoch nezvládajú.

Prepustenie ôsmich zadržaných na slobodu neznamená koniec vyšetrovania vraždy študenta Daniela Tupého z roku 2005. Naopak, podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana vyšetrovanie napreduje.

Policajný prezident vo štvrtok predpoludním oznámil, že dve osoby sú stále v policajnej cele. „My sme zadržali desať osôb,“ povedal Hamran a hovoril, že to, ako doteraz informovali o prípade, bola vec taktiky.

Dvaja noví zadržaní, ďalší muž vo väzení

Z vyjadrení Hamrana a aj zo slov riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Ľubomíra Daňka vyplýva, že po utorkovej akcii Karma, keď informovala polícia o zadržaní ôsmich podozrivých, nasledovalo ešte jedno zatýkanie.

V utorok hovoril Hamran okrem ôsmich zadržaných aj o deviatom mužovi. Ten už je dlhšie vo väzení, kde si odpykáva trest za pokus o inú vraždu.

Hamran pripomenul svoj výrok zo stredy, keď vyhlásil, že pokiaľ ide o objasnenie prípadu, tak je optimistom. „Dnes som výrazne väčší optimista,“ povedal policajný prezident. Zároveň skonštatoval, že bližšie informácie k prípadu už nebude polícia nateraz poskytovať.

Ak by však niekoho zo zadržaných obvinili, tak o tom sa verejnosť dozvie.

Daniela Tupého zavraždili začiatkom novembra 2005. Na Tyršovom nábreží ho podľa svedkov napadla skupina maskovaných osôb. Zaútočili naňho boxermi a nožmi. Okrem Daniela Tupého pritom zranili ďalších šesť študentov.

V prípade už rozhodoval aj súd – súdili iných štyroch mužov, v roku 2009 ich oslobodili. Na vyšetrovaní však polícia aj potom pracovala. Vyšetrovanie mal na starosti práve Daňko, z ktorého sa stal šéf NAKA. Už začiatkom minulého roka naznačoval, že vraždu sa podarí objasniť.

Hamran: Nie klamstvo, ale taktika

V utorok polícia informovala, že v rámci akcie Karma zadržala osem osôb. Prečo teda zrazu hovorí policajný prezident o desiatich?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Daniela Tupého

Slovensko

Teraz najčítanejšie