Denník N

O tyranii: v čom dnes platí pre celú západnú civilizáciu šesť rokov stará kniha určená Američanom

Timothy Snyder. Foto N – Vladimír Šimíček
Timothy Snyder. Foto N – Vladimír Šimíček

Autor je právnik a politológ

Vydavateľstvo Premedia v preklade Igora Otčenáša vydalo v roku 2017 útly spis amerického historika Timothyho Snydera O tyranii – Dvadsať ponaučení z 20. storočia. Dielo je trocha staršie, autor v ňom zjavne reagoval na prezidentovanie Donalda Trumpa, no v stredoeuróspkom kontexte je aktuálne aj v súčasnosti.

Autorovým zámerom bolo poskytnúť dvadsať rád jednotlivcom a občianskej spoločnosti, ako reagovať v situácii ohrozenia slobody a demokracie takpovediac na mikroúrovni – na úrovni jednotlivca. S predstavou, že dostatočný odpor zo strany masy občanov zhatí alebo aspoň sťaží nástup tyranie.

Prvou Snyderovou radou je nepodrobovať sa vopred. Keď väčšina obyvateľstva dospeje k názoru, že odpor nemá význam, a začne sa vopred správať tak, aby sa nedostala v budúcnosti „pod nôž“ represívnych orgánov diktatúry, jej nástup sa len urýchli, stáva sa hladkým a bez zachovania ostrovčekov rezistencie, respektíve takzvanej pozitívnej deviácie. Uvádza aj príklad Česko-Slovenska po roku 1946. Jevtušenko takýto postoj preventívneho ustupovania poeticky nazval „umieraním pred smrťou“.

Na občianskej úrovni vyzýva brániť politické a spoločenské inštitúcie: súdy, noviny, zákony, odbory a pod. Práve tie môžu byť účinnými zábranami pred náporom autoritárskej moci. A naopak, ak sa ich autoritársky režim zmocní, obsadí ich lojálnymi ľuďmi, stávajú sa nástrojom represie.

Snyder varuje pred situáciou, keď je v štáte len jedna relevantná politická strana. Občania by mali podporovať zachovanie mocenskej plurality a sami sa angažovať v politike a politických stranách. Musia zápasiť za zachovanie slobodných a pluralitných volieb a tiež sa ich zúčastňovať. Mocenský monopol vedie k nadvláde, oligarchii, zastrašovaniu, ku korupcii a klientelizmu. Trvá na papierových hlasovacích lístkoch, lebo tie sa dajú spätne prerátať aj laikmi a zvyšujú tak dôveryhodnosť volieb.

Ďalšie odporúčanie je výzvou na angažovanosť. Aby „ľudia zobrali na seba zodpovednosť za okolitý svet“. Postavili sa proti nástupu totality, odmietali nosiť jej symboly, neprejavovali sa konformne, naopak, podporovali a zdôrazňovali symboly demokracie a slobody. Mení to totiž atmosféru verejného priestoru.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie