Denník N

Klus po neúspechu na vypočutí: Cítim krivdu, je za tým Sulík

Martin Klus. Foto N - Vladimír Šimíček
Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Martin Klus by rád v nominácii na miesto v Európskom dvore audítorov pokračoval, napriek výzve prezidentky, aby vláda jeho kandidatúru stiahla. V piatok bude hovoriť s premiérom.

Martin Klus (42) je poslanec parlamentu, bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, kam ho v roku 2020 nominovala SaS. Zo strany odišiel po tom, čo vystúpila z vládnej koalície a iniciovala hlasovanie o odvolaní vlády Eduarda Hegera.

V stredu neuspel na vypočutí pred rozpočtovým výborom Európskeho parlamentu, ktorý nepodporil jeho nomináciu za člena Európskeho dvora audítorov. Proti jeho nominácii hlasovalo 20 členov výboru, traja sa zdržali, za nebol nikto. Rozhodujúce slovo má však Rada EÚ.

Premiér Heger zatiaľ nestiahol jeho nomináciu, počas prepisu rozhovoru vyhlásil, že si dal preveriť, aké sú na to potrebné kroky a či napríklad má o tom rokovať vláda. Martin Klus sa má podľa neho postaviť čelom k výsledkom hlasovania výboru. „Hlasovanie hovorí jasne, čísla rozhodli. Preferujem postoj, že vyhrať majú tí najlepší,“ povedal premiér.

O svojej nominácii na člena Európskeho dvora audítorov po verejnom vypočutí ste hovorili s premiérom. Ako rozhovor prebehol a na čom ste sa dohodli?

Dohodli sme sa, že sa stretneme v piatok a preberieme, aké sú možnosti. Aktuálne je v Bruseli, takže má iné starosti ako kandidatúru Martina Klusa.

Čiže v piatok sa dohodnete na tom, či nomináciu stiahnete alebo v nej budete pokračovať?

Áno, presne tak.

Máte nejakú osobnú preferenciu?

Moja osobná preferencia je úplne jasná. Včera to bola len jedna tretina rozhodovacieho procesu, tá najmenej podstatná, hoci veľmi zaujímavá, aj mediálne. To rešpektujem. Ale nebolo by to prvý, ani posledný raz, čo kandidát vypočutím vo výbore neprešiel. O to viac, že vo svojom prípade cítim vysokú mieru krivdy. Stále neviem pochopiť, čo sa tam vlastne v stredu stalo.

Ani doterajší zástupca Slovenska pri Európskom dvore audítorov Ladislav Balko pri verejnom vypočutí pred svojím druhým funkčným obdobím v roku 2016 neuspel…

Žiadny slovenský zástupca neuspel, ani úplne prvý, ktorého sme mali. Do rovnakej situácie sa naposledy dostal aj rumunský či poľský zástupca, litovská zástupkyňa prešla len veľmi tesným pomerom. Je úplne bežný štandard, bohužiaľ, že takéto veci vo výbore pre kontrolu rozpočtu nastávajú.

Na druhej strane pán Balko mal v roku 2016 pomer iný ako vy. „Za“ boli ôsmi, „proti“ šestnásti. Vy ste to mali tak, že dvadsať bolo proti, nikto za, traja sa zdržali. To je pomerne tvrdý výsledok vypočutia.

Určite, pre mňa šokujúci. Sám si stále neviem vysvetliť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie