Denník N

Slováci sú priekopníci (slepých uličiek)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je ľahké nájsť dôvod, prečo slovenskí občania vo veľkej miere mentálne gravitujú skôr k Rusku než k Ukrajine.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Niekto musí byť vždy najhorší. Štatistiky sú neúprosné a údaje ukazujú, že Slovensko je na samom konci európskeho rebríčka v podpore Ukrajincov. Ochota ľudí podporovať boj Ukrajiny proti Rusku však od začiatku vojny postupne klesá takmer v celej Európskej únii, a tak sú Slováci svojím spôsobom priekopníkmi.

Keď sa dobrovoľník Team4Ukraine Jan Heřmánek vráti z Ukrajiny, privezie so sebou vojnové suveníry a dá ich do dražby. Za získané peniaze nakupuje humanitárnu pomoc a vybavenie pre vojakov. Previezť trofeje z Ukrajiny cez hranice však nie je jednoduché, pretože ani prázdne nábojnice z protitankových striel pohraničníci nepúšťajú. Previezol však už veľa vecí a po neblahých skúsenostiach na ukrajinsko-slovenskej hranici radšej ide cez Poľsko. „Určite cez Poľsko. Na Slovensku prehrávajú dezinformačnú vojnu a dosť veľa colníkov sa tam správa nevyberane voči humanitárnym pracovníkom aj Ukrajincom. Hanbil som sa za nich.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie