Denník N

Suchová z Donia: Pozývam politikov, aby prispeli na obnovu Banskej Štiavnice

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prispieť do dobročinnej zbierky netrvá ani päť minút, nemusíme zverejniť ani meno, ak majú politici obavu, že budú pôsobiť dojmom, že si robia lacné PR, reaguje správkyňa fundraisingovej platformy Donio Zuzana Suchová na názory poslancov, ktorí si myslia, že o takejto pomoci netreba hovoriť verejne.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo najviac funguje pri finančných zbierkach a ktoré kampane sú najúspešnejšie
  • ako dlho od nešťastia či živelnej pohromy sú ľudia ochotní pomáhať
  • aké podvody skúšajú ľudia v zbierkach
  • podľa čoho si môžu darcovia vybrať, na ktorú výzvu prispejú
  • či sa pred voľbami opäť zapojí do politického fundraisingu

Kedy ste naposledy prispeli finančným darom do nejakej zbierky? 

Ešte sa chystám prispieť na Štiavnicu, ale priebežne prispievam na výzvy, ktoré ma zaujmú u nás na Donio.sk, alebo sú to výzvy neziskových organizácií a kampane, ktoré sú pred Vianocami alebo aj počas roka. A ešte venujem dve percentá z daní.

Nie je pre váš rodinný rozpočet nebezpečné organizovať zbierky, nemáte nutkanie sa stále zapájať?

Veľmi dobre si viem vybrať, ktorá téma mi je srdcu blízka. Viem aj, aký mám rozpočet a koľko si môžem dovoliť prispieť – nie sú to sumy v stovkách, skôr v desiatkach eur na dary. Väčšinou to rozpočet zvládne, aj päť eur pomôže projektu alebo organizácii.

Podľa čoho si vyberáte, čo podporíte?

Podľa vlastných skúseností zo svojho súkromného života, z toho, že poznám prácu neziskových organizácií, keďže sa v tomto prostredí dlhodobo pohybujem. Alebo mi na nejakom projekte tak záleží, že ho chcem podporiť, aby sa niečo zrealizovalo, zmenilo v mojom okolí alebo v tejto krajine.

Ako ste sa k práci pre Donio dostali a čo je jej podstatou? 

Neziskovému sektoru a fundraisingu sa venujem takmer 15 rokov. K Doniu som sa dostala tak, že cez sociálnu sieť ma oslovil zakladateľ Donia v Českej republike. Hľadal ľudí, či sa im oplatí expandovať na Slovensko. Pomohla som im urobiť rešerš a základný prieskum. Následne sme sa viac rozprávali o tom, či by bol priestor na spoluprácu. Tak som už druhý rok v Doniu.

Minulý víkend požiar zničil sedem budov v Banskej Štiavnici, platforma Donio zverejnila výzvu na obnovu historického centra mesta už niekoľko hodín od vypuknutia požiaru. Skoordinovali ste sa s mestom alebo prišla iniciatíva z vašej strany?

Bola sobota a ja som sledovala sociálne siete, aby som zistila, čo je nové. Keď som zistila, že horí Banská Štiavnica, spojila som sa s kolegami z Donio a rozprávali sme sa, či zareagujeme ako platforma. Je v našej DNA reagovať na takéto výzvy a pomôcť ľuďom, keď možno ani v takých situáciách na to nemyslia, lebo sa snažia zachrániť budovu a hasiť požiar.

A tak sme vyhlásili výzvu. Možno vyzerá, že je neadresná, ale keď trošku utíchne ošiaľ, snažíme sa skontaktovať s aktérmi, predovšetkým s poškodenými ľuďmi, ktorí prišli o svoje živobytia, nielen o strechu nad hlavou. S mestom sme sa spojili dodatočne.

Podľa čoho sa rozhodujete, že spustíte zbierku?

Väčšinou ide o udalosti, ktoré nejakým spôsobom hýbu spoločnosťou – či už to bola Ukrajina, nehoda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v Banskej Štiavnici

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie