Denník N

Ráno s NHL: Malkin si dúhový dres obliekol, no obavy, že Putin bude trestať, nie sú len výhovorkou

Dobré ráno,

kluby NHL majú každý rok jeden zápas na podporu práv LGBTI+ ľudí. Cieľom je ukázať, že na hokeji je vítaný každý bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

Každý klub si vyberá, akým spôsobom sa do dúhovej noci zapojí. Zatiaľ najvýraznejším gestom bolo nosenie dúhového dresu na rozkorčuľovaní, v zápase takýto dres ešte nikto nemal.

Je v poriadku, ak sa kluby pre dúhový dres nerozhodnú, no tento rok sa opakuje situácia, ktorá podpore queer ľudí skôr škodí: kluby oznámia, že si ich hráči oblečú dúhové dresy, no na poslednú chvíľu to zrušia.

Spravili to NY Rangers, Minnesota a naposledy Chicago. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť ich ruských hráčov po tom, ako Vladimir Putin v decembri sprísnil zákon zameraný proti LGBTI+ ľuďom.

V zámorí sa o tom veľa debatuje aj preto, že viacerí ruskí hráči s nosením dúhového dresu nemali problém.

Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom prehrali v Buffale 4:5. Miloš Kelemen hral v NHL opäť za Arizonu, ktoré prehrala na ľade Colorada 1:3.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Tento týždeň mal na sebe dúhové dresy celý tím Dallasu vrátane Rusa Jevgenija Dadonova. Stalo sa to pritom v konzervatívnom Texase. Hviezda Pittsburghu Jevgenij Malkin si v decembri obliekla dúhový dres sedem dní po prijatí Putinových zákonov.

Odvtedy si dali dúhový dres aj Sergej Bobrovskij, Alexander Barabanov, Vladislav Gavrikov a Nikolaj Knižov. Artemij Panarin to spravil vlani, no tento rok jeho klub z aktivity vycúval.

Panarin v minulosti kritizoval Vladimira Putina a následne sa začali jeho viaceré problémy vrátane vymysleného obvinenia, že pred 12 rokmi v lotyšskom bare

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

LGBTI+

NHL

Ráno s NHL

Vladimir Putin

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie