Denník N

Ako dlho unikal plyn? Prečo hasiči nemali vodu? Svedkovia odkrývajú problémy s hasením Banskej Štiavnice (+ video)

Pohľad na zhorené centrum Banskej Štiavnice zhora. Foto – TASR, infografika N – Soňa Ševčíková
Pohľad na zhorené centrum Banskej Štiavnice zhora. Foto – TASR, infografika N – Soňa Ševčíková

Zrekonštruovali sme priebeh hasenia v Banskej Štiavnici. Aj po vysvetleniach hasičov, plynárov či vodárov sa ukazuje, že centrum mesta UNESCO nebolo pripravené na taký veľký požiar.

Keď v sobotu predpoludním dym zahalil centrum Banskej Štiavnice a oheň sa šíril po stredovekých budovách, hasičom sa pokazila veľká plošina – a tak na niektoré strechy vo výške viacerých podlaží museli striekať vodu dlho iba zo zeme. Hasiči mali navyše problémy s tlakom vody a na mieste požiaru aj po niekoľkých hodinách unikal plyn.

Od soboty a aj v priebehu týždňa sme v Banskej Štiavnici hovorili s viac ako desiatkou svedkov požiaru, ktorí rozprávajú o zásadných problémoch pri záchrane historického centra mesta. Majitelia zničených budov, priami účastníci záchrannej akcie a aj svedkovia zásahu pomáhajú zrekonštruovať, čo sa dialo počas 24 hodín od momentu, keď začala horieť Banka lásky v Dome Marína a následne aj ďalšie domy.

Video: Požiar Banskej Štiavnice: Hasičom sa pokazila plošina, mali málo vody a dlho unikal plyn (autorky: Jana Močková, Martina Koník)

Obnova zhorených domov sa rýchlo rozbehla aj vďaka vlne solidarity. Štiavničania už budujú nové krovy a snažia sa zakryť strechy, meteorológovia na víkend predpovedajú dážď, ktorý by mohol ešte viac zničiť požiarom poškodené pamiatky.

Ešte predtým je dôležité dôkladne sa pozrieť na to, ako štátne záchranné zložky a mesto zvládli hasenie – jednak, aby sme mohli nájsť odpoveď na otázku mnohých Štiavničanov, či sa šírenie požiaru nedalo zastaviť skôr. A hlavne preto, aby sa Banská Štiavnica pri obnove domov mohla sústrediť aj na nové nastavenie protipožiarnej ochrany, aby bola na podobné udalosti lepšie pripravená.

Výpovede svedkov ukazujú na tri možné problémy:

  1. Zásah nebol plynulý, hasiči mali problém s technikou a aj s vodou.
  2. Na mieste požiaru unikal plyn a je podozrenie, že to mohlo prispieť aj k šíreniu ohňa.
  3. Mali hasiči skôr hasiť domy na kopci a pomohlo by ich to zachrániť?

1. Pokazená plošina na hasenie striech a nedostatok vody

„Bolo to strašné,“ hovorí Slavomír Adamský, majiteľ historického domu na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici, v ktorom sídlila pizzeria Black M.

Hasiči podľa neho prišli rýchlo a aj sa veľmi snažili. To opakujú viacerí svedkovia a v tomto príbehu to je dôležité: hasiči nasadzovali svoj život, hodiny bojovali s požiarom, aj v nebezpečí, napríklad aj vo vnútri horiacich budov.

Termosnímok odfotený hasičmi z dronu s termokamerou v sobotu pred 13:00.
Foto N – Tomáš Hrivňák

Keď Adamský videl, s čím zápasia, bolo mu ich priam ľúto. „Keď už náš dom horel a videl som, že hasili päť – desať minút, zrazu sa im voda minula, a trvalo to možno desať – pätnásť minút, kým im doviezli ďalšiu. A to sa opakovalo trikrát. Takže to, čo za desať minút zahasili, sa za ďalších pätnásť tak rozhorelo, že mi bolo do plaču.“

K požiaru prvej budovy Banky lásky volali hasičov v sobotu okolo pol desiatej ráno. Problém s vodou sa podľa Adamského podarilo vyriešiť až popoludní okolo tretej-štvrtej. Na jeho dome, ktorý susedí s Bankou lásky, zhorelo celé podkrovie, kde býval jeho syn, nižšie poschodia s pizzeriou sú zatečené od hasenia.

„Hasiči prišli hneď. Škoda, že len s jednou plošinou. Teda, prišli aj s druhou, ale tá sa im pokazila, vôbec nehasila. Najprv sa obliekali do oblekov, prilieb, mikrofóny, kábliky zapájali, ale keď to všetko zapojili, zistili, že im tá elektronika na plošine nefunguje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie