Denník N

Slovenský parlament nie je zákonodarný, ale zlomyseľný zbor (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková a Tódová vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap I

Ďalší neschválený návrh zákona v súvislosti s plánom obnovy. Môžeme prísť o ďalších 800 miliónov. Plán obnovy je ohrozený. Nám už ani peniaze nepomôžu. Miliardy z eurofondov, miliardy z plánu obnovy pri chradnúcej ekonomike, zdravotníctve, školstve, zaostávaní vo všetkých sektoroch a nedostatku inovácií a peňazí na modernizáciu nedokážeme zmysluplne použiť. To, čo nám môžu závidieť, je neskutočná schopnosť prijímať kompenzačné opatrenia napríklad na ceny energií v úplnom protiklade k odporúčaniam expertov (mali byť adresné, motivujúce, dočasné – nie sú) či pomoc domácnostiam pri inflácii (mali to byť automatické stabilizátory, zmeny v životnom minime, zamestnanecký bonus, prípadne pre ľavičiarov garantovaný základný príjem – nie sú). V dôsledku toho – pochopiteľne, spolu s politickým chaosom – hodnotia situáciu v krajine naši občania spolu s Bulharskom najkritickejšie v celej EÚ. 80 % ju hodnotí negatívne, len pre 16 % je ekonomická situácia dobrá. Jednoducho, cudzie nechceme a svoje si nedáme. Len je namieste otázka, čo okrem prevládajúcej nespokojnosti, strachu a hnevu vlastne ešte máme?

Prešľap II

Azda by už bolo načase, aby si politici uvedomili, že nefunguje koalícia ani koaličná zmluva, že vláda nie je v demisii, ale jej bola vyslovená nedôvera a súbežne s ňou aj nedôvera k programu vlády. Vláda teda nemôže predpokladať, že jej budú prechádzať zákony, keďže nemá dôveru parlamentu. Je na poslancoch, čo na schôdzach prijmú. Trio Matovič – Sulík – Heger presadilo septembrový termín predčasných volieb. Každý z iného čitateľného dôvodu, no s rovnakým výsledkom – úplným bezvládím vlády a eldorádom splynutia výkonnej a zákonodarnej moci v rukách poslancov. Svojím rozhodovaním nás pripravujú nielen o stámilióny z plánu obnovy prepotrebné na záchranu podnikov, domácností či služieb, ale aj prijímajú zákony úplne mimo štandardov pripomienkovania, bez ladu a skladu, bez vyhodnotenia dôsledkov. Tak komu táto agónia prospieva? Je naivné myslieť si, že poverený premiér, ktorý založil ministerskú stranu a vstupuje do volebnej súťaže, má a bude mať vplyv na dianie v parlamente. Môže chodiť s prosíkom, ale prečo by niekto podporoval svojho súpera? Žeby v záujme Slovenska? Tak takíto naivní zase nie sme my.


Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Požiar v Banskej Štiavnici je tragickou udalosťou nielen týždňa. Dnes nás premáhajú emócie, zajtra by mali nastúpiť racionálne riešenia. Hrad Krásna Hôrka vyhorel v roku 2012, desať rokov trvalo verejné obstarávanie na realizáciu jeho obnovy, podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea ho pre verejnosť otvoria na jar 2024. V tom istom roku sprístupnia verejnosti aj parížsku katedrálu Notre Dame. Len tak mimochodom – tá vyhorela v roku 2019. Banská Štiavnica, veľmi ti držím palce.

Prešľap týždňa 1

Známe príslovie hovorí, že keď zasadá parlament, občania sa musia mať na pozore. Keď zasadá slovenský parlament, treba utekať do protiatómového krytu. Náš rozmlátený parlament je naozaj schopný. Všetkého. Vyradí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie