Denník N

KDH nevezme Záborskej stranu na kandidátku. Majerský hovorí, že na iné spájanie je ešte čas

Foto - N, TASR
Foto – N, TASR

Aktualizované o 17.12 o reakciu Záborskej Kresťanskej únie. V Bratislave rokovala celoslovenská Rada KDH. Na predvolebnej spolupráci s Annou Záborskou sa nedohodli. Vzájomne sa obviňujú z toho, kto za to môže.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zatiaľ chce ísť do predčasných volieb samostatne, v sobotu sa na tom zhodli straníci počas zasadnutia celoslovenskej rady. Kresťanskú úniu Anny Záborskej na kandidátnu listinu nevezmú.

Predseda KDH Milan Majerský to odôvodnil tak, že Záborskej strana mala nesplniteľné požiadavky a išlo im len o miesta na kandidátke. Podľa neho je možné, že sa už dohodla s OĽaNO. Hnutie Igora Matoviča uprednostnila Záborská pred KDH už pred voľbami v roku 2020.

„Ten, kto sa chce spájať, nekladie si ultimáta, nekladie si nesplniteľné podmienky,“ hovoril Majerský.

V septembrových voľbách sa bude KDH pokúšať prelomiť svoje volebné neúspechy, keď im dvakrát tesne ušiel parlament. V roku 2016 pod vedením Jána Figeľa dosiahli 4,94 percenta a o štyri roky neskôr na čele s Alojzom Hlinom 4,65 percenta, na vstup do Národnej rady potrebovali prekročiť päť percent.

Záborskej Kresťanská únia (KÚ) v piatok vyzývala KDH, aby sa dohodli na spoločnom postupe vo voľbách, a hnutiu vyčítala, že príliš nereflektuje na ich záujem o dohodu.

Chceli 30 miest na kandidátke KDH, potom 15

Majerský k tomu v sobotu povedal, že KÚ nemala úprimný záujem dohodnúť sa a išlo jej len o miesta na kandidátke. Najprv žiadala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

KDH

Mikuláš Dzurinda

OĽaNO

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie