Denník N

Žije v bolestiach, na Slovensku jej povolený liek z konopy upierajú

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Sativex je konopný liek, ktorý môže pomôcť pacientom so sklerózou multiplex pri silných kŕčoch. Na Slovensku je registrovaný a legálny, no pre komplikovaný proces je v podstate nemožné ho získať.

Štyridsiatnička Iveta stihne povedať len pár krátkych viet, potom musí telefón zložiť. Opäť je jej zle a nezvláda už ani takú bežnú činnosť, ako je telefonovanie. Má rozvinutú sklerózu multiplex. Chodí s barlou, zle vidí.

Takáto choroba vám úplne zmení život, každý deň prináša nepríjemné stavy. Ivete robia veľké problémy okrem bolestí, závratov a iných ťažkostí aj silné kŕče svalov. Bežné lieky, ktoré jej lekári doteraz predpisovali, znášala ťažko a najmä: vôbec neúčinkovali.

Nedostupný

Jedna z nádejí pre pacientov so sklerózou multiplex je konopný liek Sativex, no zohnať ho na Slovensku je takmer nemožné. Lekári sa ho zväčša boja predpísať, no ani s receptom v ruke ešte nemá pacient svoj boj vyhratý. Sativex stojí stovky eur a zdravotné poisťovne ho neuhrádzajú.

Ani pacient, ktorý si ho môže dovoliť a zaplatí si ho, sa k nemu tak ľahko nedostane. Lekárne ho nemajú odkiaľ objednať, distribútori si musia vybaviť špeciálne povolenie z ministerstva zdravotníctva, aby vôbec mohli liek priviezť zo zahraničia.

Iveta zháňala Sativex na Slovensku niekoľko mesiacov. Neúspešne. „Je smutné, že ľudí necháme trpieť a pritom vieme, ako zmierniť ich utrpenie,“ komentuje tento stav.

Zdalo sa, že sa z bludiska administratívnych prekážok dostane, keď sa jej u nás podarilo nájsť lekára, ktorý jej sprej predpísal. V lekárni nepochodila, k lieku sa dostala na svoj recept až cez iného lekára zo zahraničia. Tým však mohla porušiť zákon, jej meno sme preto zmenili.

Nový liek si zatiaľ pochvaľuje. Hovorí, že prvá dávka síce nezabrala, no dvojnásobne silnejšia výrazne zlepšila bolestivú spasticitu na chrbtových svaloch. „Znamená to pre mňa veľmi veľa. Žiadne lieky, ktoré som skúšala, to nedokázali.“ Proti kŕčom už dlhšie nič neužívala, pretože predpísaný liek jej nepomáhal a mala aj silné nežiaduce vedľajšie účinky. Aj po Sativexe je Iveta unavená a ospalá, no pozitívne účinky výrazne prevyšujú negatívne.

Po rokoch jej teraz prestalo hlasno a rýchlo klopať v pravom uchu, čo je veľká úľava. „Nesmierne mi to liezlo na nervy. S tým som ani nerátala, a už vôbec nie, že to bude tak rýchlo. Navyše som spala celú noc bez prestávky a spánok bol kvalitnejší.“ Iveta znížila dávky liekov na spanie, ale aj na bolesť hlavy, ktorá mierne ustúpila. Neskôr by chcela brať aj menej antidepresív.

„Sativexu určite patrí pevné miesto medzi liekmi na predpis pre pacientov a mala by to hradiť zdravotná poisťovňa. Žiadny legálny liek na mňa nemal také pozitívne účinky. Nevyzdravela som, ale rozhodne menej trpím. Miera môjho utrpenia sa určite znížila a kvalita života je určite lepšia.“

Poisťovne môžu spraviť výnimku

Prečo je také ťažké zohnať konopný, ale legálny liek, ktorý pacientom môže pomôcť v tom, čo iné lieky nedokázali?

Liek je na Slovensku síce registrovaný od roku 2012, no jeho britský výrobca nepožiadal o jeho kategorizáciu, a teda nemá oficiálne cenovku. To by podľa ministerstva zdravotníctva a štátnej poisťovne nemal byť problém – ak si pacient za liek zaplatí sám. Získanie liečiva však ďalej komplikuje získavanie potrebných povolení. Lekárnik ho nemôže zo zahraničia objednať len tak. Distribučné spoločnosti musia ku konkrétnemu receptu získať povolenie od ministerstva na dovoz z cudziny.

Ivetu stál liek 700 eur, zatiaľ nevie, ako dlho jej vydrží. Závisí to od toho, ako si nastaví dávkovanie tak, aby bolo účinné. Zatiaľ liek užíva päťkrát denne. „Potrebovala by som viac, ale musím šetriť.“ Pri tomto dávkovaní by liek mohla mať na 18 dní. Tri spreje z balenia jej tak vydržia necelé dva mesiace.

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že ak dá ministerstvo zdravotníctva pacientovi povolenie, poisťovňa môže spraviť výnimku a náklady zaplatiť, ak už boli vyčerpané iné možnosti liečby a posúdi sa, aký dosah bude mať na pacienta. Poisťovne však nemajú zatiaľ s hradením lieku skúsenosti a pacienti o to ani nežiadajú.

Klasické lieky problémy pridávali

Ivete diagnostikovali sklerózu multiplex, keď mala 24 rokov. Prejavuje sa každodennou bolesťou hlavy, závratmi, intenzívnou bolesťou v rukách, chronickou únavou, pri ktorej ráno iba ťažko ráno otvoríte viečka. A to sú len niektoré z príznakov. Úplne vyliečenie je dnes nemožné, no pacientom by pomohlo aj zmiernenie prejavov a zastavenie rozvoja choroby.

Iveta dostala najskôr od lekárov opiáty na potlačenie bolesti, no znášala ich zle. Iba ležala, nevedela rozprávať a odpadávala z návalov tepla.

Pred desiatimi rokmi sa jej bolesti z poškodeného nervového systému zhoršili a vôbec neprestávali. Vtedy začala hľadať pomoc, klasické lieky jej ju neponúkli. S nádejou čakala roky na koniec testovania konopného lieku Sativex, ktorý by jej pomohol s bolesťami a kŕčmi. Keď ho nakoniec pred tromi rokmi registrovali, narazila na lekárov. Báli sa, že by jeho predpísaním porušili zákon.

V Česku je bežná aj marihuana z lekárne

Liečebná marihuana sa využíva v paliatívnej liečbe okrem sklerózy multiplex napríklad aj pri rakovine či AIDS.

Slovensko v porovnaní s inými krajinami dlhodobo zaostáva nielen v zmiernení represií voči užívateľom marihuany a naďalej ich tvrdo trestá, no vláda stále nepriniesla ani zmenu pre pacientov, ktorým by marihuana mohla uľahčiť ich bolestné stavy.

V susednom Česku už konopu ponúkajú na predpis aj lekárne, zatiaľ je však pre pacientov drahá a skôr si marihuanu pestujú sami. Neriskujú až tak veľa, tresty za držanie malého množstva drogy sú nízke. Za desať gramov marihuany hrozí pokuta v prepočte okolo 500 eur, no českí policajti tento priestupok zväčša neriešia.

O tom, že fajčenie marihuany by nemal byť trestný čin, hovoril v minulosti aj premiér Robert Fico. Jeho vláda to však nezmenila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie