Denník N

Gangy nainštalovali stovky kamier po celej krajine. Albánskemu premiérovi sa nedarí poraziť mafiu

Albánsky premiér Edi Rama. Foto - TASR/AP
Albánsky premiér Edi Rama. Foto – TASR/AP

Začiatkom januára v regióne Shkodër na severozápade Albánska vybuchol dom a auto popredného predstaviteľa miestnej polície. Keď pri vyšetrovaní incidentu kriminálne skupiny odmietli spolupracovať, začala sa rozsiahla akcia, ktorá upútala aj pozornosť zahraničných médií.

Polícia našla a odstránila viac než 500 monitorovacích kamier, ktoré gangy nainštalovali v mestách po celej krajine. Ich úlohou bolo okrem iného monitorovať aktivity vládnych predstaviteľov a bezpečnostných zložiek.

Albánsky premiér Edi Rama neskôr priznal, že sa ocitol v situácii, ktorá mu pripomínala dilemu z románu Hlava XXII. „Na jednej strane som vedel, že ak nebudeme konať, budú nám to vyčítať. Ale takisto nám vyčítali, aj keď sme konali,“ citoval ho denník Financial Times.

Kauza opäť poukázala na dlhodobý problém albánskych vlád s organizovaným zločinom, ktorý zároveň patrí medzi hlavné dôvody, prečo krajina dodnes nezískala členstvo v Európskej únii.

Jeho minister skončil vo väzení

Financial Times píšu, že Rama v posledných rokoch zvládol hneď niekoľko zaťažkávacích skúšok vrátane pandemickej krízy. Jeho povesti však škodia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie