Denník N

Viesť kníhkupectvo v Prešove je ako skúška prežitia, vraví zakladateľ tamojšieho Artfora Tomáš Fedorko

Tomáš Fedorko z prešovského Artfora. Foto - Branislav Štefánik
Tomáš Fedorko z prešovského Artfora. Foto – Branislav Štefánik

Zakladateľ prešovského Artfora Tomáš Fedorko sa rozhodol vyriešiť krízovú situáciu v kníhkupectve online službou na predaj kníh formou predplatného „Počas pandémie som si uvedomil, že existuje omnoho viac spôsobov, ako môžem knihy dostať k ľuďom a nečakať, kým oni prídu do predajne,“ vraví Fedorko.

Tomáš Fedorko si začiatky prešovského Artfora pochvaľuje, posledné roky však pociťuje, aké náročné je viesť v tomto meste kníhkupectvo. „Keď mi pri otvorení zakladateľ siete Vlado Michal vravel ‚drž sa, Tomáš, lebo robíš misionársku činnosť‘, myslel som si, že sú to nadnesené slová. Ukázalo sa, že mal pravdu,“ hovorí Fedorko.

Vlani na jeseň prišiel s nápadom, ako naštartovať predaj kníh a zároveň pomôcť stagnujúcemu kníhkupectvu.

Vytvoril online knižnú platformu Knihy od Tomáša, ktorá funguje na báze predplatného. V rámci neho Fedorko zákazníkom vyberá knihy, ktoré aj sám číta, a posiela im ich v balíku rovno domov. „Často ľuďom len chýba ktosi v okolí, kto by im povedal – toto je fakt dobré, spoľahni sa na mňa, nebudeš márniť čas, keď si to prečítaš,“ vraví o službe.

Prešovské Artforum. Foto – archív Tomáša Fedorka

Súhra nešťastných okolností

Tomáš Fedorko študoval filmovú dramaturgiu a scenáristku v Banskej Bystrici. Vášeň ku knihám ho tam spojila s partiou ľudí, s ktorými spoločne oživili zaniknuté kníhkupectvo Artforum.

Skúsenosť s fungovaním kníhkupectva si preniesol aj do Prešova, kde mu takýto priestor chýbal. „Vyrastal som v Bardejove, v Prešove som nikdy nežil. Moja priateľka je však Prešovčanka a chcela sa tam vrátiť,“ vraví Fedorko. Spočiatku nevedel, čo tam bude robiť, ale uvedomil si, že v meste chýba dobré kníhkupectvo.

S rozbehom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Prešov

Kultúra

Teraz najčítanejšie