Denník N

Chemik ocenený Nobelovou cenou: Život, ako ho poznáme, je nestabilný stav. Rovnováha je smrť

Jean-Marie Lehn. Zdroj: Claude Truong-Ngoc/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Jean-Marie Lehn. Zdroj: Claude Truong-Ngoc/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Francúzsky chemik Jean-Marie Lehn skúma, ako molekuly komunikujú a pripájajú sa k sebe. Obrazne to prirovnáva k tomu, keď kľúč zapadne do zámky. Tento princíp nám pomáha tvoriť napríklad účinnejšie lieky. „Žiadne záhady ani mágia neexistujú, sú iba veci, ktoré zatiaľ nepoznáme,“ hovorí vedec, ktorý Slovensko navštívil kvôli prevzatiu titulu doctor honoris causa. Ten mu udelila Slovenská technická univerzita v Bratislave.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • prečo vo vede neexistuje nič na 0 ani 100 percent;
  • prečo je periodická tabuľka najfascinujúcejšia vec na svete a zároveň sklamanie;
  • ako Nobelova cena posúva výskum dopredu;
  • prečo evolúcia radšej nekomplikuje našu chemickú podstatu.

V jednom z rozhovorov ste povedali, že chémia sa drží v úzadí napriek tomu, že je všade, a ľudia by si to mali uvedomiť. Máte pocit, že je chémia nedocenená?

Problém vidím skôr v tom, že ľudia nevedia, čo chémia vlastne je. Pritom je to veľmi jednoduché – všetci sme chémia. Všetky živé organizmy a všetko okolo nás je postavené z molekúl. Takže chémia je všade.

Napriek tomu je v časti populácie nepriateľom. Vyjadrenia typu „nebudem si do seba pchať chémiu“ boli aj počas pandémie veľmi populárne.

Niekedy sa chémii ujde aj pozitívna fráza. Napríklad o ľuďoch, ktorí si veľmi dobre rozumejú, sa hovorí, že „majú dobrú chémiu“. Ale väčšinou je to skôr naopak. Nedôvera a odmietanie pramenia podľa mňa z nepochopenia a strachu. Ľudia sa všetkého príliš boja. Myslia si, že keď budú „bio“, budú v bezpečí, no v prostredí je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nobelove ceny

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie