Denník N

Handzuš po bojkote: Nemeček splnil, čo sme žiadali

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček (vľavo) a Michal Handzuš (vpravo) v mene bojkutujúcich reprezentantov podpísali Verejnú výzvu a ukončili tak patovú situáciu v slovenskom hokeji. Foto - tasr
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček (vľavo) a Michal Handzuš (vpravo) v mene bojkutujúcich reprezentantov podpísali Verejnú výzvu a ukončili tak patovú situáciu v slovenskom hokeji. Foto – tasr

Bojkot sa končí, šéf zväzu prijal podmienky hráčov a verejne sa zaviazal k novým voľbám podľa nových stanov. Ak v júni znova vyhrá Nemeček, budeme to rešpektovať, vraví zástupca hráčov Michal Handzuš.

V čom je tento záväzok iný ako memorandum, ktoré šéf zväzu Nemeček nechcel podpísať v septembri?

Je len jednoduchšie napísaný. Nechávame na Igora Nemečka, ako zariadi nové voľby. Je už len na ňom, aby presadil zmenu stanov na demokratické, mimoriadny kongres a nové voľby. Ak sa mu to nepodarí, verejne sa zaviazal, že odstúpi, v takom prípade by nové voľby museli nastať tak či tak. Je tam garancia novej voľby, ktorá predtým chýbala.

Prečo to vtedy nechcel podpísať a teraz áno?

To neviem posúdiť. My sme radi, že sa to vyriešilo a môžeme sa pozerať dopredu.

Igor Nemeček v nedeľu povedal, že tento záväzok je v súlade s návrhom memoranda zväzu zo septembra. Ako to teda je?

Nie je to pravda. V jeho memorande v septembri garantoval len mimoriadny kongres. Nič nehovoril o nových voľbách. My sme mali od začiatku dve podmienky – nové demokratické stanovy (voliť prezidenta budú môcť len hokejové kluby, nie funkcionári zväzu, pozn. red.) a nové voľby. Keďže nám v septembri nevedel garantovať nové voľby, nemohli sme to podpísať. Teraz vo verejnom záväzku je, že presadí aj mimoriadny kongres, aj nové voľby, a ak sa to nepodarí, tak odstúpi. Máme garantované nové voľby. Ten rozdiel je obrovský.

Text Verejného záväzku

Prezident SZĽH sa zaväzuje, že svojou autoritou presadí konanie mimoriadneho kongresu do konca júna 2016 tak, aby sa na tomto kongrese konali nové voľby funkcionárov SZĽH podľa nových demokratických stanov. Prezident SZĽH sa osobitne zaväzuje presadiť, aby právo voliť funkcionárov SZĽH patrilo len voleným delegátom hokejových klubov a združení. V prípade, že sa takýto mimoriadny kongres a voľby podľa nových demokratických stanov neuskutočnia do konca júna 2016, prezident SZĽH sa zaväzuje, že 30. júna 2016 odstúpi z funkcie. Hráči vítajú tento verejný záväzok prezidenta SZĽH a vyhlasujú, že sú k dispozícii reprezentačnému trénerovi.

Veríte, že to dodrží?

Verejnosť je dosť silná kontrola. Keďže sa verejne zaviazal, veríme, že nové voľby v júni budúceho roka budú.

Dali ste tento záväzok pozrieť právnikom, tak ako ste to spravili v septembri?

Minule sme sa zamotali do paragrafov, teraz sme to chceli urobiť jednoduchšie. Tá podstata je rovnaká, len jednoduchšie napísaná. Pán Nemeček teraz splnil, čo sme požadovali.

Dá sa povedať, že je to vaše víťazstvo, keďže ste dosiahli to, čo ste chceli? 

Nehovoril by som o víťazstve. Je to začiatok cesty. Podpísali sme papier, ktorý je verejný záväzok, ale všetky tie procesy, ktoré povedú k novým voľbám, ešte len musia prísť. To je hlavne zmena stanov. Ten proces je oveľa dôležitejší ako tento podpis. Ten hlavne rušil bojkot, aby mal reprezentačný tréner k dispozícii najlepších hráčov.

Ak v júni v nových voľbách vyhrá Igor Nemeček, kluby si ho zvolia, budete to rešpektovať?

Áno, to sme tvrdili od začiatku. Ak vzíde z férovej súťaže, budeme rešpektovať, že to vyhrá, pretože to bude vôľa klubov. Posledné voľby také neboli, keď volili aj funkcionári, samotný prezident zväzu aj výkonný výbor.

Čo hovorí Nemeček 

Po májovej Rade SZĽH zvolám na jún mimoriadny kongres, na ktorom sa rozhodne o ďalšom smerovaní slovenského hokeja, voliť sa bude už podľa nových stanov. Som rád, že som to mohol podpísať ešte v roku 2015 a situácia sa tak upokojí. Teší ma, že tréner Cíger môže pracovať s väčším portfóliom hráčov už na februárové turnaje. Verím, že teraz už bude pokoj a len konštruktívna práca. Návrh som konzultoval s členmi výkonného výboru a ten s tým súhlasil. Čo by sa dialo, ak by bol VV proti, je zbytočné riešiť. Ide o kompromis, v slovenskom hokeji sa spravilo veľa. Rezervy sú a prišiel čas, keď je potrebné zmeniť predpisy. Všetkým nám ide o dobro hokeja a jeho napredovanie. Všetci na Slovensku milujú hokej a bolo by zlé, keby sme fanúšikov ochudobnili o zážitok, akým sú MS. Ešte je ďaleko hovoriť o tom, či opäť budem kandidovať. Teraz riešime iné veci, doťahujeme iné veci. Zdroj: SZĽH 

Chystá sa niekto z vás kandidovať?

O tom by som momentálne nešpekuloval. My sme sa vždy vyjadrovali k novým voľbám a pravidlám, to bol náš problém. Teraz môže byť kandidátov viac. Každý vie, že nové voľby budú v júni, každý si môže pripraviť svoju predstavu, kam by mal smerovať slovenský hokej. Môže byť férová verejná súťaž a to je dobré pre slovenský hokej.

Je šanca, že budete kandidovať vy?

To vylučujem, určite kandidovať budúci rok nebudem.

Vy osobne ste cítili skôr podporu fanúšikov, alebo hlasy, že by ste nemali ísť proti reprezentácii?

Bolo to pre nás veľmi ťažké rozhodnutie. Vždy sme radi reprezentovali, dokazovali sme to celé roky. Bolo veľmi ťažké vyhlásiť bojkot. Cítili sme však, že hokej potrebuje zmenu, a tá musí začať v nastavení jasných férových pravidiel hry a potom sa môžeme so slovenským hokejom pohnúť ďalej. Cítili sme podporu verejnosti, ktorá nám hovorila, aby sme vydržali.

Vyvíjali na vás bojkotujúci hráči tlak, aby sa to vyriešilo, pretože chceli už reprezentovať?

Nemal som ten pocit. Som hrdý na chlapcov, ukázali svoj názor a stáli si za ním, ukázali charakter, princípy. Boli pod veľkým tlakom verejnosti aj agentov, no vydržali. Cítil sme tlak, že pre slovenský hokej by bolo najlepšie, aby sa situácia vyriešila. Preto sme hľadali cestu. Som rád, že sme ju našli.

Štyria hráči (Marcinko, Kukumberg, Cingeľ a Sersen), ktorí podpísali bojkot, ho neskôr porušili a zúčastnili sa na reprezentačných akciách. Nebáli ste sa, že sa s blížiacimi majstrovstvami zvýši počet takýchto hráčov?

Samozrejme, taká možnosť bola. Keď som však volal s niektorými chlapcami, každý sa držal toho, že keď to podpisoval, tak si za tým stojí. Slovenskému hokeju neprospieva takýto bojkot, ale neprospieva mu ani to, keď sú nastavené neférové pravidlá.

Bojkot sa skončil. Keď vás zavolá vo februári na Slovakia cup tréner Zdeno Cíger, išli by ste?

Ak budem na to mať a tréner vyhodnotí, že mám na to, tak určite.

Cítite sa ešte aj na majstrovstvá sveta?

Svojimi výkonmi v lige na to nemám, ale to nech posúdi reprezentačný tréner. Už minulý rok som vyhlásil, že tí, čo z ligy pôjdu na majstrovstvá, musia dominovať v našej slovenskej lige. Až vtedy majú šancu sa presadiť na medzinárodnom fóre. Ja som tam hral a viem, že je to iná rýchlosť, iný hokej ako v našej lige. Nemyslím si, že momentálne v našej lige dominujem tak, aby som bol pripravený na medzinárodný ľad. To rozhodnutie však nie je na mne.

Dohráte sezónu v Banskej Bystrici?

Áno.

Pred sezónou ste rozmýšľali nad zahraničím. Prečo to napokon nevyšlo?

Dôvod je rovnaký ako v prípade majstrovstiev. Nemyslím si, že moja výkonnosť je taká vysoká, aby som mohol hrať v lepších ligách. Najprv musím dominovať v našej lige, aby som cítil, že budem stíhať vo Švédsku či vo Švajčiarsku. Budem sa snažiť, aby Bystrica skončila čo najvyššie.

A ako by ste zhodnotili rok 2015?

Ako veľmi dobrý. Bol som zdravý, celá rodina bola zdravá, narodila sa nám dcéra, čo je najkrajšie, čo môže byť. Ten rok si určite budeme pamätať. S Banskou Bystricou sme sa dostali do finále, troška bolestné je, že sme tam prehrali, ale bola to krásna skúsenosť, pobláznili sme Bystricu hokejom. Musel som riešiť aj bojkot, no sú to poučné veci. Tento rok môžem hodnotiť len v dobrom.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lintner vs. Nemeček

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie