Denník N

Leško, Šimečka, Kostolný: Ľudia nie sú v panike, lebo si vládu s fašistami ani nevedia predstaviť

Foto N - Peter Lázár
Foto N – Peter Lázár

Prepis diskusie zo série Ako zachrániť demokraciu v košickej Tabačke.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hosťami boli komentátori Marián Leško a Martin M. Šimečka a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. Rozprávali sa aj o tom, že tieto voľby môžu rozhodnúť, či zostaneme v Európskej únii, ako sa postaviť k stranám na hranici zvoliteľnosti, keď sa odmietnu spájať, a pokúsili sa nájsť niečo pozitívne na veľkej časti slovenských politických strán.

Po našej poslednej diskusii mi napísal pán Imrich Vašečka, ktorý navrhol, aby sme viac skúsili odpovedať na otázku, ako zachrániť demokraciu. Čitatelia čakajú návod. Ako by ste odpovedali?

Marián Leško: Využijem túto príležitosť na opísanie rozdielu medzi politikom a novinárom. Politici sú orientovaní na získavanie podpory, všetko, čo robia, musí mať nejaký účel. Svoje hodnotenie odvíjajú od toho, koľko ľudí oslovili a presvedčili. Ako novinár som nikdy nemal ambíciu niekoho presviedčať, aby sa začali meniť preferencie. Nie je to naša úloha. My sme vo svete hodnôt. Otvára sa mi nožík vo vrecku, keď čítam, aký je ten Robert Fico úžasný politik. Nemôžem prehliadnuť, ako si získava podporu. To nie je tak, že my štyria niekam prídeme a dáme návod. My môžeme akurát povedať, čo si myslíme, ako tých ľudí hodnotíme.

Martin M. Šimečka: Občas si namáham mozog tým, čo by som mohol povedať a ako zachrániť demokraciu. To nie je jednorazová záležitosť. Ľudia by mohli urobiť to, že by presviedčali svoje okolie, blízkych, aby išli voliť. Nemám na mysli voličov Fica alebo fašistov, tých nemá zmysel presviedčať, ale tých, ktorí sú nerozhodnutí, najmä mladí ľudia. Treba im hovoriť, že je ich povinnosťou ísť voliť demokratické strany. Tým sa dá ak nie zachrániť demokraciu, tak aspoň oslabiť hrozbu, ktorej čelíme. Moja druhá myšlienka je, že voliči by mali uvažovať rozumne. Keďže nám hrozí, že sa veľa demokratických strán nedostane do parlamentu, lebo sa všetci pohybujú na hranici zvoliteľnosti, treba potrestať tých, ktorí sa nedokážu spojiť. Problémom minulých volieb bolo, že ľudia zachraňovali politické strany a išli voliť nie preto, že by ich chceli voliť, ale báli sa, že sa tam nedostanú. Ak politici nebudú schopní uľahčiť voličom voľbu a budú tam tri alebo štyri strany, ktoré sa budú pohybovať okolo piatich percent a ktorých politici sú takí hlúpi, že nás tomu vystavia, nezaslúžia si dostať hlasy.

Matúš Kostolný: Ako zachrániť demokraciu? Na to neexistuje ľahký recept. Našou úlohou nie je hovoriť, čo sa má stať. Ak sa na to ako občania vykašleme, potom to nemôže dopadnúť dobre. Páni často citujú cisárov a ľudí z čias starého Ríma. Cicero povedal, že nie je ušľachtilejší dôvod na vstup do verejného života než ten, že chcete zabrániť, aby vám vládli zlí ľudia. To je celá pointa.

Leško: Keď som skončil v prezidentskej kancelárii, pozval si ma na debatu jeden vplyvný politik. Položil mi základnú otázku, ktorá ma dostala do kolien – pán Leško, čo by ste nám poradili? To, že sa dlhé roky zaoberáme politikou, neznamená, že dávame rady. Na to sú politickí marketéri a špecialisti, ľudia, ktorí premýšľajú, koho a ako osloviť. My riešime, či to je v súlade s ústavou a so zákonmi, v súlade s verejným záujmom, či to meritórne obstojí pred kritikou. Povedané nadnesene, my sme advokáti verejného záujmu a nie niečieho straníckeho úspechu. Ak chcú politici našu priazeň, je to veľmi jednoduché. Nech sledujú verejný záujem a majú garantované, že ich budeme milovať.

Video: Diskusia v košickej Tabačke – Šimečka, Kostolný, Leško: Ako zachrániť demokraciu

Pán Vašečka ešte pokračoval: „Čo znamená byť úspešný v nadchádzajúcich voľbách? Vyhrať ich? Alebo nedopustiť, aby Robert Fico, Igor Matovič, Milan Uhrík či Marián Kotleba (Boris Kollár v zátvorke) zostavovali vládu? Myslím, že to druhé, a myslím, že to je v silách občianskej spoločnosti.“ Čo alebo kto je to tá občianska spoločnosť a čo by mala robiť?

Šimečka: Predstavujeme, že termín občianska spoločnosť sú aktívni a hlavne demokratickí občania. To však v tom pojme nie je, vykladali sme si to mylne. V 90. rokoch minulého storočia to boli tí občania, ktorí pomohli poraziť Vladimíra Mečiara svojimi občianskymi aktivitami, lenže druhá strana sa naučila presne tým istým metódam. Keď fašisti chodia pomáhať dedinám po záplavách a nosiť babičkám nákupy domov, je to ten istý typ občianskej aktivity, akurát so zlým úmyslom. Situácia je taká, že naša časť občianskej spoločnosti je pasívna a tá druhá je aktívna. Súhlasím s pánom Vašečkom, že úspechom bude, ak sa nám podarí aspoň to, aby vládu nezostavovali tí zlí. Nevidím väčšiu nádej, než upínať sa aspoň k tomuto.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie