Denník N

Američania nestíhajú vyrábať muníciu. Vojna na Ukrajine je varovaním pred možným konfliktom s Čínou

Americký vojak odpaľujúci protitankovú strelu Javelin. Ilustračné foto - Liane Hatch, Wikimedia
Americký vojak odpaľujúci protitankovú strelu Javelin. Ilustračné foto – Liane Hatch, Wikimedia

Protitankové strely americkej výroby Javelin patria od začiatku ruskej invázie medzi najznámejšie symboly vzdoru Ukrajincov. Od Spojených štátov ich dostali zhruba 8500 a výrazne vďaka nim vlani na jar spomalili postup armády Vladimira Putina.

Američania ich momentálne vyrábajú len tisíc ročne, no medzičasom sa zaviazali viac než dvojnásobne navýšiť ich produkciu. Lenže aj pri tomto plánovanom tempe by im trvalo najmenej päť rokov, kým by nahradili tie, ktoré poslali na Ukrajinu.

Podobný problém sa netýka len javelinov, ale aj protilietadlových systémov Stinger či delostreleckých granátov pre húfnice kalibru 155 mm.

rozsiahlom texte na to upozorňuje denník New York Times, ktorý píše, že Washington musí riešiť vážne logistické výzvy. Spojené štáty síce v posledných rokoch masívne investovali do nových lodí a lietadiel, no dlhodobo prehliadali rakety a inú menej sofistikovanú muníciu.

Z dlhých konfliktov sú priemyselné vojny

Ako píšu americké noviny, dodávky zbraní na Ukrajinu odhalili širší problém vojska Spojených štátov. Upozorňujú napríklad na šokujúce zistenie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie