Denník N

Minister Karas: Premiér mi prejavil nedôveru, keď sa pridal k mojej novele Trestného zákona

Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nie je zvykom, aby sa premiér stal spolupredkladateľom zákona do parlamentu. Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) sa takto pridal k predkladateľovi – ministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovi – v prípade novely Trestného zákona, ktorá napríklad znižuje tresty za ekonomické trestné činy.

Aj premiér tak teraz bude mať právomoc stiahnuť tento návrh kedykoľvek z rokovania Národnej rady. „Nevedel som o tom a vnímam to ako vysokú mieru nedôvery voči mojej osobe,“ reagoval na toto rozhodnutie premiéra Karas.

V rozhovore s ministrom Karasom sa dočítate aj o tom:

  • prečo odmieta tvrdenia, že novelou pomáha obžalovaným z káuz z éry Smeru;
  • či sa zmenila atmosféra na vláde po tom, ako Eduard Heger odišiel z OĽaNO;
  • že na druhý pokus mu už prejde zmena potrebná na splnenie míľnika a 900 miliónov eur z plánu obnovy;
  • prečo predložil novelu o trestoch pre riaditeľov nemocníc, keď nechce, aby prešla.

Polícia obvinila nového podozrivého z vraždy študenta Daniela Tupého. Pôvodnou profesiou ste advokát. Aké sú podľa vás šance, že sa podarí polícii po osemnástich rokoch od vraždy dotiahnuť tento prípad do konca a dosiahnuť odsúdenie páchateľa či páchateľov? 

Šanca tu je, závisí to však od dôkazov. Bol by som skôr optimista ako pesimista. Všetko závisí od váhy dôkazov a dôkazného bremena.

Premiér Eduard Heger vystúpil začiatkom marca z OĽaNO a stal sa lídrom strany Demokrati, ktorej súčasťou sú aj niektorí ďalší ministri. Zmenilo sa odvtedy rokovanie vlády, zmenila sa autorita premiéra? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie