Denník N

Puškár obvinený z vraždy Daniela Tupého ide do väzby. Rozhodnúť môžu vzorky DNA a výpoveď o noži v Dunaji

Adama Puškára, obvineného z vraždy Daniela Tupého, previezli zo súdu do väzby v tejto dodávke. Foto – TASR
Adama Puškára, obvineného z vraždy Daniela Tupého, previezli zo súdu do väzby v tejto dodávke. Foto – TASR

Opravené 27. 3. Adam Puškár sa mi priznal, že po útoku zahodil nôž do Dunaja, vypovedal kľúčový svedok. Otec Daniela Tupého hovorí, že už pôvodná vyšetrovateľka podozrievala túto skupinu neonacistov a že policajti aj po uzavretí prípadu pracovali ďalej.

Bratislavský advokát Adam Puškár, ktorého vo štvrtok polícia obvinila z osemnásť rokov starej vraždy študenta Daniela Tupého, ide do väzby. V nedeľu o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie z petržalského súdu Ján Golian.

Sudca videl dôvod na útekovú aj kolúznu väzbu, sú teda obavy, že by mohol utiecť či ovplyvňovať svedkov. Informoval o tom hovorca súdu Pavol Adamčiak. Puškár odmietol vypovedať o skutku, vypovedal len, keď sa ho pýtali na dôvody väzby.

Obvinený podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Krajský sud v Bratislave.

Ešte vo štvrtok sa pritom mohlo zdať, že obnovenie prípadu vraždy 21-ročného študenta zo začiatku novembra 2005 sa skončí fiaskom. Po utorkovej akcii Karma, v ktorej Národná kriminálna agentúra zadržala ôsmich podozrivých, totiž polícia informovala, že všetkých prepustila na slobodu – bez obvinenia.

Až následne sa verejnosť dozvedela, že k osmičke pribudol ďalší zadržaný – Adam Puškár, ktorého jeden zo svedkov označil za vraha.

Puškár od začiatku obvinenia odmieta. Jeho obhajca nesúhlasí so vzatím do väzby, podali sťažnosť. Jediná vec, ktorá sa podľa obhajcu Michala Ellingera nedá vyvrátiť, je, že Puškár bol na mieste činu.

„Sú viaceré indície aj z predošlého konania, že tam boli rôzne osoby,“ povedal Ellinger. Tvrdí tiež, že im ešte nepovedali, čo presne sa Puškárovi kladie za vinu, aké sú dôkazy a výpovede znalcov. „V tom štádiu konania by ste mu aj vy ako obhajca odporučili, aby nevypovedal,“ dodal.

Proti Adamovi Puškárovi majú podľa prokurátorky aj iné dôkazy ako svedeckú výpoveď. „Ak by tam bola len jedna svedecká výpoveď, určite by som neakceptovala vznesenie obvinenia a nepodávala by som ani návrh na vzatie do väzby,“ povedala.

O Puškárovi vypovedali viacerí. Svedok tvrdí, že dobodal Daniela Tupého

Detaily z rozhodovania o väzbe ešte nepoznáme. Nové zásadné skutočnosti však ukázalo už uznesenie o obvinení Puškára – ktoré sudcovi slúžilo na rozhodnutie o väzbe.

Z policajného uznesenia o obvinení vyplýva, že o Adamovi Puškárovi vypovedali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Daniela Tupého

Slovensko

Teraz najčítanejšie