Denník N

Posledný zhasne: „Amerikán“ Warhol z rodiny emigrantov preslávil Medzilaborce, tie sa dnes vyľudňujú

Andy Warhol, múzeum s jeho dielami a Medzilaborce. Foto N – Andrej Bán a Wikipedia/Bernard Gotfryd
Andy Warhol, múzeum s jeho dielami a Medzilaborce. Foto N – Andrej Bán a Wikipedia/Bernard Gotfryd

Medzilaborce sú jedným z miest, ktoré ukazujú príčiny vysokej popularity populistov a extrémistov. Odišiel odtiaľ každý šiesty. Primátor spomína epitaf z náhrobného kameňa: Nesmúťte za mnou, neopustil som vás, iba predbehol.  

Majú tam drevenú sochu Švejka na železničnej stanici, ale aj Múzeum Andyho Warhola, do ktorého pre zlý stav strechy zateká. Žije tam najmenej slobodných žien zo všetkých okresov. Nachádza sa tam jediný detský domov pre maloletých migrantov bez sprievodu na Slovensku.

Panoptikum dopĺňa bizarná správa, že opitý 63-ročný vodič tam vlani nabúral tak presne, že policajtom ušetril výjazd. Vrazil priamo do dverí vestibulu tamojšieho policajného oddelenia.

Sme tam, kde ste zrejme nikdy neboli. V okrese Medzilaborce na krajnom severovýchode Slovenska, ktorý drží nelichotivé prvenstvo. Sčítanie v roku 2021 ukázalo, že od roku 1995 tam klesol počet obyvateľov o šestnásť percent, čo je slovenský rekord.

Ubudol každý šiesty. Prečo?

Múzeum Andyho Warhola. Foto N – Andrej Bán
Medzilaborce. Foto N – Andrej Bán

Čas tam zastal a už sa nikdy nerozbehol 

Pre zabudnuté periférie mám odjakživa slabosť. Je to, ako pustiť si dnes tranzistorák alebo walkman na kazety. Šuští to, ale ten nostalgický pocit!

Keď som v Medzilaborciach niekedy na prelome tisícročí navštívil starého kamaráta Michala Bycka, zakladateľa Warholovho múzea, tak pri vchode do penziónu nazvanom Andy (ako inak?) som po skvelých tatarčanych pirohoch odfotil úkaz, aký som prisámbohu nikde inde nevidel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie