Denník N

Na Záhorí rastie lišajník, na akom sa v Škandinávii pasú soby. Nájdete tu aj Shrekove uši

Lišajníkové borovicové lesy na Záhorí. Foto – Soňa Mäkká
Lišajníkové borovicové lesy na Záhorí. Foto – Soňa Mäkká

Na Záhorí je unikátne miesto. V pôvodnom, nevysadenom borovicovom lese rastú lišajníky, na akých sa v polárnych oblastiach pasú soby.

Borovicové lesy na Záhorí nie sú len hubársky raj uprostred umelo vysadeného lesa, kde stromy stoja v radoch vedľa seba a cez lesný porast dovidíte kilometer ďaleko. V malej časti záhoráckeho „boru” medzi Šajdíkovými Humencami, Lakšárskou Novou Vsou a Borským Mikulášom sa nachádza jeden z najvzácnejších biotopov na Slovensku, lišajníkové borovicové lesy. Nikde inde na Slovensku ho nenájdete.

Tieto lesy spravujú štátni a vojenskí lesníci. Na ochranu prírody dozerá Chránená krajinná oblasť Záhorie. S jej riaditeľom Tomášom Olšovským a ďalšími ochranármi sa stretávame v Šajdíkových Humenciach. Na unikátny les sme zvedaví viacerí.

Ešte pred Máriou Teréziou

Auto nechávame na okraji lesa a po lesnej ceste kráčame ku Kalaštovskému boru, ktorý je chráneným územím európskeho významu. Onedlho odbočíme z cesty a predierame sa len tak lesom. „Čo je tu iné?” skúša nás Tomáš Olšovský. Nad odpoveďou netreba dlho rozmýšľať. Už len to, že sa predierame. Tento les nevyzerá „organizovane”. Okolo nás rastú borovice lesné s rôznou výškou a hrúbkou, pomedzi ne mladé stromčeky, na zemi leží odumreté drevo.

Lišajníkové borovicové lesy na Záhorí. Foto – Soňa Mäkká

Toto je pôvodný les, aký na Záhorí rástol ešte pred tým, než Mária Terézia prikázala vysádzať tu borovice. Dôvodom boli duny, ktoré vytvoril piesok z nív Moravy a Dyje pred 12- až 16-tisíc rokmi. Duny sa počas veterného počasia presúvali a ľudia mali piesok v záhradách. Zabrániť tomu mali umelo nasadené husté borovicové lesy.

Borovice tu však rástli aj predtým. Podľa Tomáša Olšovského to potvrdzujú nálezy borovicových uhlíkov, ktoré tu zanechali napríklad Kelti, aj peľové analýzy z rašelinísk.

„Momentálne sa nachádzame v lesoch, ktoré sú jedinečné tým, že sa tam borovica nádherne zmladzuje. Sú tu tri až štyri generácie borovíc, občas ich dopĺňa dub.”

Pôvodné borovicové lesy, ktoré sa tu zachovali, sú silné, životaschopné a zdravé. Je to aj zásluha lesníkov – že ich nevyrúbali. Iba občas z nich vytiahli jednotlivé stromy.

Nerozumieme jeho nadšeniu nad tým, že les sa sám zmladzuje, veď ide o bežnú vec. Olšovský však vysvetľuje, že mnohí kolegovia lesníci – sám je vyštudovaný lesník – si myslia, že borovicový les sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie