Denník N

Nechceli veľkú hypotéku na malý byt, tak sa presťahovali do chatiek. Štyri príbehy z Prahy

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Hovorili sme s rodinami, ktoré sa presťahovali z Prahy a majú všeličo spoločné.

Sú vo veku 30 až 45 rokov a väčšina z nich má malé deti. Najneskôr vtedy, keď čakali prírastok do rodiny, sa začali obzerať po vlastnom bývaní. Dovtedy žili a pracovali v Prahe, patrili do strednej či nižšej strednej triedy. Prudký rast cien bytov ich však prinútil spočítať si, že sa buď do konca života zadlžia veľkou hypotékou na malý byt, alebo si zvolia odchod na vidiek, kde si jednoduchšie zaobstarajú vlastné skromné ​​bývanie.

Zostávať v podnájme nechceli, bola to pre nich priveľká neistota pre neustále sa zvyšujúce nájomné a ceny energií. A aj pre nájomné zmluvy, ktoré majitelia bežne dávajú len na rok.

Pre svoje deti chceli stabilné bývanie aj život blízko prírody na menej uponáhľanom vidieku.

Hoci Berounsko patrí medzi relatívne dobre dostupné mimopražské oblasti, väčšina z nich si musela zaobstarať auto, pretože najmä z menších dediniek autobusy nejazdia tak často. Rodiny pritom nejakým spôsobom zostávajú naviazané na mesto – či už pracovne, z dôvodu kultúrneho vyžitia, alebo preto, že tam zostali ich priatelia.

Často si volia bývanie v chatových osadách – to je jediné, čo si môžu dovoliť, keď chcú byť vo svojom. Aj tak väčšine párov so zaplatením sumy na kúpu chaty či domčeka vypomohli rodičia.

Práve rodiny s deťmi sú podľa sociálneho geografa Martina Ouředníčka z Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe skupinou, ktorá sa z hlavného mesta Českej republiky teraz sťahuje najčastejšie.

„Predtým to boli mladé páry, ktoré potom zakladali rodiny na mieste, kam sa odsťahovali. Predtým sa sťahovali skôr ľudia vo veku 20 až 35 rokov, teraz je najviac párov s deťmi do dvoch rokov; rodičia majú od 28 do 40 rokov, pretože teraz majú deti neskôr,“ hovorí Ouředníček.

Musia byť kreatívnejší ako v Prahe

Po ceste okolo kovovej brány s odlupujúcou sa modrou farbou prejdú počas sezóny stovky ľudí denne. Vedie tadiaľ žltá turistická značka na blízky hrad Karlštejn. Za kopcom vpravo sa skrýva bývalý lom Amerika, obľúbený cieľ výletníkov, ale aj filmárov. Nakrúcal sa tu napríklad Limonádový Joe.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Bývanie a záhrada, Svet

Teraz najčítanejšie