Denník N

Týždeň v zdraví: Ako vplýva soľ na krvný tlak? Dá sa predísť sivému zákalu? Ako jedno umelé sladidlo prekvapilo vedcov

Ilustračná foto - JumpStory
Ilustračná foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom jubilejnom 60. vydaní sa môžete dočítať:

  • aký vzťah má konzumácia soli a hypertenzia;
  • či sa dá sa preventívne predchádzať sivému zákalu;
  • ako jedno umelé sladidlo prekvapilo vedcov.

Muži a ženy reagujú inak na príjem soli

Mali by sme zrejme všetci vedieť, že hypertenzia je kľúčový rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení a že jednou z príčin vysokého krvného tlaku je nadmerný príjem soli. Je všeobecne známe aj to, že muži sú na tom horšie, riziko vzniku hypertenzie aj reálna prevalencia je nižšia u žien – s výnimkou tých po menopauze.

Vedecký výskum sa dnes prikláňa k tomu, že ženy všetkých vekových kategórií sú citlivejšie na soľ ako muži, čo môže mať vplyv na kontrolu krvného tlaku. A práve citlivosť na soľ, respektíve neschopnosť tela vylúčiť prebytočnú soľ patrí medzi bežné, ale menej známe príčiny hypertenzie.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že na celej planéte trpí hypertenziou okolo 1,28 miliardy ľudí vo veku 30 až 79 rokov. Iba okolo 42 % dospelých s vysokým krvným tlakom má hypertenziu diagnostikovanú a liečenú a až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Zdravie

Teraz najčítanejšie