Denník N

Slovensko ovláda nový smer: pesimistický socializmus

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po voľbách 2020 to tak nevyzeralo, ale trend, ktorý v spoločenskom vedomí odštartovali vlády Smeru, pokračoval. Dovoľme si ho vyjadriť drobným zveličením: aj v súčasnosti máme v parlamente ťažkú prevahu práve tých, ktorí upevňujú v ľuďoch presvedčenie, že aj za rozpadnuté latríny je zodpovedná vláda a je jej psou povinnosťou postaviť nové.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Minulý týždeň týmito slovami Denník N zhrnul výsledky prieskumu verejnej mienky: „Obyvatelia Slovenska sa na vývoj v krajine pozerajú veľmi pesimisticky a obrovská časť z nich nedôveruje väčšine ľudí okolo seba. Veľmi zle hodnotia aj prácu vlády a Európskej únie pri riešení posledných najvážnejších kríz.“ A o kúsok ďalej bolo v článku aj medzinárodné porovnanie z obdobného prieskumu Eurobarometra: „Ľudia na Slovensku sú najväčšími pesimistami spomedzi všetkých 27 krajín EÚ.“

Keď si to rozmeníme na drobné, jedna z otázok bude, či ľudia hľadia s obavou aj na rušňovodiča alebo šoféra autobusu, ktorí ich vezú do práce. Alebo či podozrievajú pracovníkov v potravinách, že do rožkov môžu potajme zamiešať jed. Alebo či náhodne okoloidúcich spájajú s rizikom, že len čo ich budú mať za chrbtom, dostanú od niektorého z nich železnou tyčou po hlave. Odpoveď je nie. Drvivá väčšina ľudí pristupuje k svojmu okoliu s dôverou, len sa ich na to netreba priamo pýtať. Sú totiž negatívne naladení.

Život s nimi je ťažký, bez nich nemožný

A v tejto súvislosti by takisto bolo zaujímavé zistiť, čo je za prevažujúcim názorom, že sa spoločenský vývoj v krajine uberá zlým smerom. Je to dané tým, že sa po septembrových voľbách Robert Fico dohodne s Petrom Pellegrinim na vláde? Alebo že sa nedohodnú? Alebo tým, že „alarmisti“ v dôsledku globálneho otepľovania predpovedajú ľudstvu už v budúcom desaťročí peklo na zemi? Alebo tým, že si Rusko na Ukrajine vyláme zuby, alebo ho, naopak, budeme mať na hraniciach s vycerenými zubami my?

Odhadom sa dá povedať, že jedna (asi z hlavných) príčin „blbej“ nálady v spoločnosti je kvalita našich vlád vrátane parlamentu a slabá výkonnosť ekonomiky. To sú síce široké témy, ale práve pre ich šírku sa zamerajme aspoň na to, či problém nie je aj v tom, že od vlády ako inštitúcie sa toho chce priveľa. Predstavme si to tak, že je tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie