Denník N

Dievčatá obvinili spolužiaka z obťažovania, ten ostal v izolácii. Ako si elitná škola nevedela poradiť so sexizmom

Ilustračné foto – Shutterstock
Ilustračné foto – Shutterstock

Školskí psychológovia radia bod po bode, ako riešiť podobné problémy v školách – a hovoria, ako zásadne sa mení správanie a vzťahy stredoškolákov a ako na to školy nie sú pripravené.

Čo by sa stalo, keby žena v práci obvinila kolegu z toho, že ju chytil za zadok, ohodnotil jej blúzku, že je ako zo sexshopu, alebo jej povedal „Prepáč, obtrel som sa o tvoju riť, ale páčilo sa mi to“? Za prekročenie pravidiel slušného správania a za obťažovanie by oprávnene mohol stratiť prácu.

Čo sa však stane, ak z takého správania obvinia spolužiačky svojho 16-ročného spolužiaka?

Takejto dileme čelila bratislavská súkromná škola British International School, ktorej žiačky obvinili spolužiaka zo sexuálneho obťažovania. Škola sa pustila do vyšetrovania. Výsledkom však je, že žiačkam, ktoré rozprávali o obťažovaní, teraz hrozí súd.

Skupina dievčat obvinila svojho spolužiaka, v tom čase 16-ročného Kevina, zo sexuálneho obťažovania. Výpovede proti nemu spísalo dvanásť žiakov a žiačok, z ktorých viacerí opisujú rôzne sexistické narážky. Škola navrhla Kevinovo vylúčenie, jeho rodičia sa rozhodli bojovať. Kevin nie je jeho skutočné meno.

Konflikt sa posunul na úroveň právnikov. Rodina a škola sa držia navzájom v pasci a k vyriešeniu problému neprišlo ani po pol roku – škola naťahuje správne konanie o vylúčení žiaka.

Nad žiačkami visí trestné oznámenie za ohováranie a hrozí, že o prípade budú musieť vypovedať pred súdom. Na druhej strane má Kevin už šiesty mesiac zákaz chodiť do školy. Na hodiny sa pripája online, má však blokovanú kameru aj mikrofón. Je to podľa neho ešte horšie ako počas covidu. Vtedy si počas online vyučovania aspoň písal a telefonoval s kamarátmi. Teraz mu však na správy nikto neodpisuje, stratil spolužiakov, s ktorými doteraz vyrastal.

Na prípad sme sa pokúsili pozrieť z viacerých strán – cez to, ako sa môžu účinne brániť obete obťažovania, ale aj cez to, ako majú v takýchto prípadoch postupovať školy.

Školskí psychológovia vysvetľujú, že škola urobila zásadnú chybu v tom, že problém vyšetrovali učitelia a nie psychológovia, ktorí by si detailne vypočuli žiakov a mohli by prísť aj s postupom, ktorý by ochránil obete. Hovoria, prečo podľa nich vylúčenie Kevina nebolo správne. Tvrdia, že dnešní tínedžeri majú posunuté hranice v sexualite a škola to potrebuje riešiť rozhovormi, nie trestaním.

Experti hovoria, že v takomto prípade má školský psychológ rozbehnúť proces krízovej intervencie, ktorý má jasné pravidlá, a na pomoc si môže zavolať ďalších kolegov psychológov. Počas intervencie sa so žiakmi rozprávajú jednotlivo, neskôr v dvojiciach či trojiciach a riešia konflikty, ktoré často siahajú ďaleko do minulosti.

To sa v tomto prípade nestalo. Školská psychologička bratislavskej školy sa s Kevinom ešte ani raz nestretla, a to ani po jeho predbežnom vylúčení zo školy. Počas výsluchu pred právnikom školská psychologička tvrdila, že jej úlohou nie je žiakov vyhľadávať – naopak, oni majú prísť za ňou, keď potrebujú podporu. Bratislavská súkromná škola problém riešila opačne, než to odporúčajú odborníci.

KDE HĽADAŤ POMOC?

Deti, ktoré sú obeťami šikanovania alebo obťažovania, sa môžu okrem rodičov, učiteľov a školského psychológa obrátiť aj na Linku detskej dôvery alebo Linku detskej istoty. Denník N pripravil zoznam materiálov o kyberšikane či praktiky sexuálnych manipulátorov.

Linka detskej dôvery:

Linka detskej istoty:

IPčko – Projekt zameraný na pomoc mladým ľuďom, ktorí sa stali obeťami vydierania či sexuálneho nátlaku. Vyškolených psychológov môžu kontaktovať aj formou chatu. Súčasťou je aj stránka Chcemsazabit.sk pre ľudí v krajnej situácii.

CPP – Centrá poradenstva a prevencie (CPPPaP) poskytujú bezplatnú pomoc deťom, pokiaľ sa u nich prejavia napríklad poruchy učenia, správania, poruchy pozornosti alebo sa ocitli v sociálne znevýhodnenom prostredí. Sú v každom krajskom meste.

Mládež ulice – Organizácia zameraná na terénnu sociálnu prácu s deťmi a mládežou.

Centrum Slniečko – Nezisková organizácia pomáha obetiam týrania, sexuálneho zneužívania či domáceho násilia.

Poradenské centrum Nádej – infolinka 0905 463 425, podpora pre obete domáceho násilia a rodiny v núdzi.

Centrum inkluzívneho vzdelávania (Inklucentrum) – Expertné stredisko, ktoré sa venuje podpore a poradenstvu vo vzdelávaní takzvaných detí v riziku.

Bezpečne na nete – Otázky a odpovede, ako používať IT v rodine, náučné videá pre deti – projekt spoločnosti Eset a viacerých psychológov.

Deti na nete – Tipy pre rodičov a učiteľov o tom, ako by deti správne mali využívať internet – projekt spoločnosti Orange a s odbornou garanciou Márie Tóthovej Šimčákovej.

Tínedžeri v elitnej škole

Kevin nastúpil do bratislavskej školy British International School už ako dvaapolročný škôlkar. Za štrnásť rokov sa učiteľský zbor zásadne zmenil, rovnako dlho ako on tam ostalo len zopár učiteľov. Väčšina jeho života vyzerala tak, že ráno išiel do školy a potom na futbalový tréning. Čas trávil najmä so spolužiakmi, zopár kamarátov mal aj na futbale.

British International School v Bratislave nie je obyčajná škola. Je to elitná súkromná škola, kde sa školné poplatky vyšplhajú približne od 11 600 eur za najnižší ročník v materskej škole až po 25 300 eur ročne za posledný maturitný ročník. Rodičia do vzdelania svojho syna investovali za tie roky už celkovo viac ako 200-tisíc eur.

Žiaci sa v škole učia predmety v angličtine a sú z celého sveta. Chodia tam deti diplomatov, ktorí pôsobia na Slovensku, deti bohatých rodičov a veľkú časť tvoria žiaci z Kórey, ktorých rodičia pracujú v automobilke Kia. Žiaci sa v škole striedajú častejšie než inde, keďže rodičia sa kvôli práci často sťahujú – nie je prekvapivé, keď ročne odíde 200 žiakov, ktorých vymenia ďalší.

British International School je pobočkou siete škôl britskej organizácie Nord Anglia. Kevin chodil na program International Baccalaureate – ide o náročný stredoškolský program, ktorého výsledkom je medzinárodne uznávaná maturitná skúška.

Toto všetko je kontext dôležitý na pochopenie celého príbehu.

Príhody zo školy pôsobia akoby z americkej tínedžerskej drámy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Rodičovstvo

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie