Denník N

Robíme len to, čo Američania, vraví Putin. Čo znamená rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku

Lukašenko a Putin. Foto – kremlin.ru
Lukašenko a Putin. Foto – kremlin.ru

Rusko by prvýkrát od 90. rokov mohlo poslať svoje jadrové zbrane do zahraničia. Riziko ich použitia vo vojne na Ukrajine to nezvyšuje, hovoria odborníci.

Keď minulý týždeň navštívil Moskvu čínsky prezident Si Ťin-pching, v spoločnom rusko-čínskom vyhlásení okrem iného zaznelo, aby všetky jadrové mocnosti stiahli svoje jadrové zbrane rozmiestnené v zahraničí.

Mierené to bolo na Spojené štáty americké, ktoré majú v Európe najmenej 100 jadrových hlavíc v piatich štátoch.

Pár dní na to v sobotu poskytol ruský prezident Vladimir Putin rozhovor ruskému novinárovi. Oznámil v ňom, že Rusko rozmiestni svoje taktické jadrové zbrane v Bielorusku. To sú menšie jadrové zbrane, ktorých cieľom je využitie na konkrétne ciele na bojisku.

Neuviedol, kedy sa tak stane, no Rusko chce do začiatku júla postaviť zariadenia v Bielorusku na ich uskladnenie a v apríli začať trénovať bieloruské sily, aby s nimi vedeli manipulovať.

„Nie je to nič nezvyčajné. V prvom rade: Spojené štáty to robia dlhé desaťročia. Dlho rozmiestňovali svoje taktické jadrové zbrane na teritóriu svojich spojencov. (…) Zhodli sme sa, že spravíme to isté,“ povedal Putin.

O tom, čo tým Putin sleduje, ako sa k tomu stavia Lukašenko a či to zvyšuje šancu použitia jadrového arzenálu v ruskej vojne proti Ukrajine, sme sa rozprávali s dvoma odborníkmi.

Jadrových zbraní sa vzdali

Bielorusko je jednou z iba štyroch krajín sveta, ktoré v minulosti vlastnili jadrové zbrane, no dobrovoľne sa ich vzdali (ešte Južná Afrika, Ukrajina a Kazachstan). Podľa jednej odborníčky bolo Bieloruskou prvou krajinou, ktorá dobrovoľne oznámila, že sa vzdá zbraní zdedených z čias Sovietskeho zväzu.

Proces sa ukončil asi v polovici 90. rokov a to, že Bielorusko je nejadrová krajina, sa dostalo aj do ústavy nového štátu. Zároveň Rusko od 90. rokov nemalo svoje jadrové zbrane ani inde v zahraničí.

Podľa odborníka na jadrové zbrane Michala Onderča je ruské oznámenie o poslaní zbraní do Bieloruska prekvapivé aj neprekvapivé zároveň.

„Krátko po začatí ruskej vojny na Ukrajine koncom februára 2022 Bielorusko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie