Denník N

Riaditeľ nemocnice v Bratislave: Univerzitná nemocnica v každom štáte je výkladnou skriňou zdravotníctva

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alexander Mayer hovorí, že situácia v nemocnici je pred otvorením nemocnice Penty na Boroch stabilná. „Uvedomujem si, že tu bol 30 rokov finančný deficit, a odzrkadľuje to aj stav budov, v ktorých poskytujeme starostlivosť. Ale stále realizujeme špičkovú medicínu,“ hovorí.

Univerzitná nemocnica v Bratislave je najväčšia na Slovensku. Dlhodobo má podobne ako iné nemocnice nedostatok personálu. Teraz jej pribudne konkurencia. Nemocnica Penty na bratislavských Boroch od marca spúšťa prevádzku. Najskôr ambulancie, v máji a júni pribudne aj lôžková časť a pôrodnica.

Riaditeľ štátnej univerzitnej nemocnice Alexander Mayer hovorí:

  • koľko ľudí podalo výpoveď;
  • či bude zatvárať niektoré oddelenia;
  • ale aj to, čo ponúka svojim zamestnancom, aby v nemocnici ostali.

Koľko sestier a lekárov dalo výpoveď?

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) zamestnáva viac ako 6-tisíc ľudí. Situácia je štandardná ako v minulých obdobiach. Registrujeme výpovede 38 lekárov, ale prijali sme 18 nových. Od januára podalo výpoveď 30 sestier a 22 sme prijali. Situácia je stabilizovaná, neevidujeme hromadné výpovede alebo hrozbu zatvárania oddelení. Priebeh prepúšťania a prijímania nových ľudí je takmer rovnaký ako za posledný rok či dva. Nevidíme veľké výkyvy. Prevádzkujeme 72 pracovísk. Máme 1500 lekárov.

Niektoré pracoviská už v minulosti mali zatvorené časti alebo sa obmedzovali operácie, lebo chýbali sestry. Napríklad pri sestrách môžu byť odchody v jednotkách pre konkrétne oddelenie problém.

S tým súhlasím. Situácia nie je optimálna ani ideálna. Veľmi radi by sme prijali nových pracovníkov. Toto však nie je problém len univerzitnej nemocnice, ale celoslovenský či dokonca celoeurópsky problém. Napriek tlakom, ktoré na nás sú, sa nám darí prevádzkovať všetkých 72 pracovísk, poskytujeme denne starostlivosť pre viac ako 2-tisíc pacientov, denne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislavské nemocnice

Nemocnica Rázsochy

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie