Denník N

Na poli na Zemplíne buble starý vrt s vodou s obsahom chloridu draselného, štát si to nevšíma

Z prieskumného vrtu z 50. rokov minulého storočia už takmer tri týždne pri Moravanoch vyviera voda. Foto - TASR
Z prieskumného vrtu z 50. rokov minulého storočia už takmer tri týždne pri Moravanoch vyviera voda. Foto – TASR

Znova ako pri rieke Slaná – ministerstvá hospodárstva a životného prostredia sa nevedia dohodnúť, kto má konať. A v Moravanoch vyteká kontaminovaná voda z vrtu.   

„Už dva týždne urgujem všetky úrady, aké v štáte existujú. No nikto neprebral zodpovednosť. Stále sa hľadá vlastník alebo správca toho vrtu,“ hovorí dôrazne starosta obce Moravany Vladimír Čeklovský.

Ide o prieskumný vrt tesne za obcou, ktorá leží na Zemplíne a nie kdesi na Záhorí, akoby mohol jej názov naznačovať. Vrt je z 50. rokov minulého storočia a zrazu z neho začala vyvierať kontaminovaná voda. Zatiaľ nie je jasné, do akej miery je ohrozené životné prostredie. Predbežný rozbor vody v spoločnosti Nafta ukázal extrémne vysoký obsah chloridu draselného (784,8 mg/l), čo vylučuje jej vypúšťanie do podzemných vôd.

Starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu. V okolí Moravian sa ťaží plyn a z tohto vrtu uniká aj metán. Podrobný rozbor je v pláne tento týždeň.

Ľudia sa, pochopiteľne, obávajú zamorenia pôdy a spodných vôd. Vladimír Čeklovský sa snaží robiť všetko pre to, aby sa nezopakovala vlaňajšia ekologická katastrofa na rieke Slaná – tá vznikla hlavne pre niekoľkomesačnú nečinnosť štátnych úradov.

„Ľudia tu už majú plné zuby toho, že štát nekoná. Rieka Slaná zomrela, uvidíme, ako sa to skončí tu v Moravanoch,“ vraví starosta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie