Denník N

Ruže na MDŽ zostávajú stále rovnako červené

Foto - TASR
Foto – TASR

Ak sa národ nespamätá, tak nás čakajú ťažké časy druhej normalizácie

Ešte donedávna som si myslela, že predseda vlády a celá tá jeho suita myslia celkom vážne a úprimne všetko to, čo prehlasujú – že robia pre ľudí, že ľudia si zaslúžia istoty, že ich chcú chrániť pred nebezpečenstvom zvonka.

Po svete chodí množstvo ľudí, ktorí úprimne veria konšpiračným teóriám, píšu knihy o starých Slovákoch a o mimozemskom pôvode ľudstva. Niektorí si dokonca úprimne myslia, že sa dá žiť zo vzduchu aj to, že kto vyhrá voľby, ten môže všetko. Vzdelanie, kritické myslenie či sedliacky rozum pred podobnými bludmi chránia a ak konšpirátori neohrozujú nikoho život ani slobodu, nech si splietajú, veď kráčať s vystretým chrbtom sa dá aj v zástupe krivých.

Keď sa však detskou ombudsmankou stala Viera Tomanová, tak som pochopila, že jediným záujmom a cieľom Roberta Fica je zabetónovať sa na stoličke predsedu vlády a vládnuť ďalšie roky, ak nie desaťročia. Pevné základy jeho vlády budujú ľudia, ktorých si zaviazal funkciami a bohvie čím ešte.

Rozumiem, že chobotnica potrebuje mať podchytené súdnictvo, políciu, komunálnych politikov, poisťovne, zdravotníctvo a každý, kto len z diaľky sleduje dianie na Slovensku, vie, že sa tak aj deje, a každý, kto si len trochu pamätá éru komunizmu, vidí, že praktiky sa nezmenili a Robert Fico si z tých čias pamätá veru veľa. Každý je niekomu zaviazaný, každý na každého niečo vie a každý bude ticho aj keď sa vo veľkom korumpuje a kradne, lebo kto sa ozve, ten môže zo dňa na deň skončiť. Rozumiem, že v takomto prostredí sa ľahko zabudne aj na desať božích prikázaní a keď podvádzajú všetci, prečo by sme aj my nie…

No zneužiť úrad verejnej ochrankyne práv detí pre svoje ciele, nech sú už akékoľvek, to je absolútny morálny suterén. Je to len známka toho, že vláde Roberta Fica ani poslancom nie je už nič sväté, ani deti.

Keď poslanci prelomili veto prezidenta a schválili protiteroristický balíček, tak som pochopila, že ak sa národ nespamätá (a on sa do marca nespamätá), tak nás čakajú ťažké časy druhej normalizácie. Nebezpečných západných kapitalistov a kresťanov nahradili moslimovia, utečenci a teroristi, namiesto buržoázie treba zničiť vzdelanú strednú triedu a namiesto samizdatov si tajná polícia posvieti na extrémistické webstránky.

Mierku toho, čo extrémizmus je a čo nie, určuje samozrejme štát. Aj výšku odmien za loajalitu. Ruže na MDŽ zostávajú stále rovnako červené.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie