Denník N

Prišli sme o miliardu a na vine sú Ficove vlády

Foto - TASR
Foto – TASR

Nevyčerpanú miliardu eur z eurofondov možno Brusel použije rozumne na niečo iné, nie však u nás.

Už je takmer isté, že Slovensku prepadne približne jedna miliarda eur z eurofondov. Kuloárne informácie potvrdil aj podpredseda vlády pre eurofondy Ľubomír Vážny. Slovensko podľa neho do konca roka vyčerpá 92 percent z 11,4 miliardy eur nachystaných pre obdobie 2007 až 2013.

Vo vyjadrení pre TASR už Vážny aj ukázal, ako sa bude Smer snažiť celé zlyhanie ututlať. Vláda si podľa neho „svoju úlohu splnila zazmluvnením celkovej alokácie“, ostatné je teraz na jednotlivých čerpateľoch.

Je to neprijateľná výhovorka. Vláda mala zorganizovať eurofondy tak, aby čerpatelia mali dosť času na to, aby peniaze mohli minúť účelne a načas. Preto ak školy, mestá, obce, rozpočtovky a iné organizácie hromadne meškajú, viniť z toho treba predovšetkým vládu.

Miliarda eur, ktorú nevyužijeme, samozrejme neskončí v koši. Jednoducho ostane v rozpočte Európskej komisie a členské krajiny vrátane Slovenska tak budú musieť do Bruselu platiť v budúcnosti menej. Nič to však nemení na tom, že rozdiel medzi peniazmi, ktoré zo Slovenska do Bruselu odídu, a sumou, ktorú odtiaľ dostaneme, bude o miliardu horší v neprospech Slovenska.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí si myslia, že Slovensko eurofondmi plytvá tak šialene, že mu nakoniec škodia, malo by vás to potešiť. Ak však rozmýšľate podobne ako Robert Fico, ktorý eurofondy vždy vyzdvihuje ako základný zdroj peňazí pre modernizovanie krajiny, mali by ste teraz hľadať vinníka.

A mali by nasledovať jednoduché počty. Z posledných osem rokov boli pri moci šesť rokov vlády Roberta Fica, dva roky vláda Ivety Radičovej. Ak by aj bola vina na zlom čerpaní rozdelená podľa tohto pomeru, hlavný vinník je nespochybniteľný.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie