Denník N

Obvinený advokát sa priznal, že bol na mieste činu, polícia má analýzu mobilov. Otázky a odpovede o vražde Daniela Tupého

Spomienková akcia na Daniela Tupého v novembri 2005 v Prešove. Foto – TASR
Spomienková akcia na Daniela Tupého v novembri 2005 v Prešove. Foto – TASR

(Aktualizované 29. 3. o vyjadrenia riaditeľa NAKA Ľubomíra Daňka.)

Bratislavský advokát Adam Puškár od nedele čaká vo väzbe na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave. Ten definitívne povie, či v nej ostane alebo bude stíhaný na slobode. Puškár je obvinený z vraždy 21-ročného študenta Daniela Tupého, ktorého podľa polície dobodal začiatkom novembra 2005.

Obaja – podozrivý vrah aj jeho obeť – v tom čase študovali na Univerzite Komenského. Puškár mal 22 rokov a bol študentom práva. Daniel Tupý bol o rok mladší a študoval filozofiu.

Puškár sa kamarátil s vyholenými mladíkmi, ktorí patrili k neonacistickej scéne. Daniel Tupý mal, naopak, dlhé vlasy, a preto si ho a jeho kamarátov pred osemnástimi rokmi na Tyršovom nábreží vyhliadla partia skinhedov. Na mieste vraždy ostal po bitke jeden mŕtvy a šesť zranených.

Zdôvodnenie petržalského súdu, prečo sudca pre prípravné konanie Ján Golian v nedeľu popoludní rozhodol o tom, že Puškár pôjde do väzby, ešte nie je známe. Mohlo zavážiť to, že už v minulosti sa snažil ovplyvňovať svedkov vraždy? A aké dôkazy má polícia k dispozícii?

Verejnosť má mnoho otázok. My sme sa pokúsili zhrnúť odpovede na ne.

Pri vyšetrovaní sa spomína najmä výpoveď svedka. Má polícia aj iné dôkazy?

Už v minulosti médiá informovali, že po vražde sa na mieste činu našiel boxer jedného z útočníkov, na ktorom zostali vzorky DNA a ďalšie stopy. Okrem toho ostali po bitke na zemi krvavé vreckovky. Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko o prípade hovoril aj v parlamente a spomenul, že policajti zaistili 21 biologických stôp. Prezradil aj to, že polícia už vtedy dokázala prostredníctvom kamerových záznamov zúžiť okruh podozrivých na 356 ľudí.

Zaistenú DNA sa však v tom čase nepodarilo priradiť ku konkrétnemu človeku. Polícia vtedy ešte nemala právomoc odoberať vzorky DNA svedkom, ale len obvineným. A pri nich sa v roku 2008 vzorky nezhodovali. Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko pre Aktuality.sk povedal, že, naopak, v minulosti bol Trestný poriadok benevolentnejší než teraz. Vzorky mohli odoberať aj svedkom, ale neurobili to. „Z vyšetrovacieho spisu viem, že ak v tom období niekto odmietol odovzdať svoju DNA, tak sa s ním ďalej nepracovalo. Podľa mňa to bola chyba,“ dodal Daňko.

Ako si mohol byť policajný prezident Hamran na 110 percent istý, že podozriví boli na mieste činu? 

Už pred dvomi rokmi sa podarilo polícii vypočuť svedka, jedného z členov partie, ktorá dobila Daniela Tupého a jeho kamarátov. Ten opísal, čo sa na Tyršovom nábreží 4. novembra 2005 stalo. O rok neskôr, v januári 2022, spoznal podozrivých v rámci rekognície. Okrem seba spomenul ďalších sedem osôb, Puškára nie. Už vtedy hovoril, že partia sa doviezla na petržalský breh tromi autami, čo sedí s výpoveďami svedkov ešte z úvodu vyšetrovania z roku 2005.

Má polícia aj odposluchy?

Prokurátorka Soňa Juričková potvrdila, že polícia v prípade nasadila aj odpočúvanie, a to ešte v skoršom štádiu vyšetrovania, nie v súvislosti s akciou Karma.

Policajtom sa však podarilo analyzovať mobily podozrivých. Nie je zrejmé, kedy analýza prebehla, ale policajti vďaka nej vedia, že Puškár bol v jednom z troch áut, ktoré 4. novembra 2005 prišli na Tyršovo nábrežie. Vodič auta, v ktorom sedel Puškár, totiž pred vraždou telefonoval s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Daniela Tupého

Slovensko

Teraz najčítanejšie