Denník N

Robert Fico musí zvrhnúť demokraciu, aby sa vyhol väzeniu

Robert Fico na oslavách MDŽ. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico na oslavách MDŽ. Foto N – Tomáš Benedikovič

Už je zrejmé z vývoja v USA, v Poľsku, v Indii či v Izraeli, že autoritársky populizmus a demokracia sa neznesú a pôjde o súboj jedného systému proti druhému, ktorý sa nemôže skončiť remízou či dohodou o neútočení.

Roberta Fica polícia obvinila zo založenia zločineckej skupiny, ale na jeseň minulého roku ho pred súdnym procesom zachránila generálna prokuratúra a paragraf 363. Fico sa napriek tomu správa tak, ako keby mu hrozilo väzenie, a preto podriadil politiku, ktorej zmyslom by mal byť verejný záujem, svojmu osobnému záujmu zostať na slobode.

Jedinou možnosťou, ako to naisto dosiahnuť, je dostať sa k moci a zaviesť autoritársky režim, ktorým si zaistí beztrestnosť. Fico sa s týmto plánom stáva súčasťou svetového trendu, keď sa autoritári snažia zvrhnúť demokraciu, lebo tá ich existenčne ohrozuje.

To je prípad amerického exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie v roku 2024. Obáva sa totiž väzenia, v jednom prípade za finančný podvod, v inom za podnecovanie násilia, keď burcoval dav do útoku na Kapitol v januári 2021. V bezpečí sa bude cítiť len vtedy, ak vo voľbách zvíťazí a ovládne justíciu.

O to sa teraz snaží izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý čelí žalobe za korupciu. Chce sa vyhnúť trestu ovládnutím justície a ohrozuje tak nielen demokraciu, ale aj bezpečnosť samotného štátu, keď mu vzdorujú nielen davy ľudí na námestiach, ale aj časť armády.

Ešte nedávno sme mohli sledovať metódy, akými sa populisti dostávajú k moci a ako ju zneužívajú. Mohli sme sledovať aj ich volebné prehry, ako v prípade Fica či Trumpa, dokonca sa zdalo, že autoritársky populizmus môže byť len akousi chrípkou demokracie, z ktorej sa ona zotaví.

Lenže príklady Trumpa, Fica či Netanjahua ukazujú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie