Denník N

Ruské kybernetické spoločnosti: rast navzdory sankciám

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Západné sankcie proti ruským spoločnostiam v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktoré spolupracujú s bezpečnostnými službami Kremľa, neboli veľmi účinné. Zdá sa, že týmto spoločnostiam sa darí vďaka stiahnutiu konkurencie z trhu, využívajú nové možnosti uzatvárania zmlúv a najímajú nových vývojárov, ktorí predtým pracovali pre západné značky.

Autori sú investigatívni novinári, autori kníh o histórii a činnosti FSB, zakladatelia a redaktori portálu Agentura.ru

Zdá sa, že spoločnosť Positive Technologies, jeden z lídrov na ruskom trhu kybernetickej bezpečnosti, zaradením na sankčné zoznamy nič nestratila: jej tržby a politický vplyv počas vojnového roka vzrástli.

Spoločnosť Positive Technologies bola na sankčné zoznamy zaradená rok pred inváziou – v apríli 2021 – za spoluprácu so spravodajskými službami vrátane organizovania hackathonov, ktoré FSB a GRU využívali na nábor hekerov pre svoje operácie. Spoločnosť sa sankciami nedala zahanbiť – Positive Technologies sa nevzdala svojich ambicióznych plánov na vstup na burzu.

Na jeseň toho istého roku USA tlak na spoločnosť zvýšili: v novembri 2021 bola spoločnosť Positive Technologies zaradená na zoznam Úradu pre priemysel a bezpečnosť amerického ministerstva obchodu, ktorý sprísnil obmedzenia pre americký trh. Obvinil ju z „činností, ktoré sú v rozpore so záujmami národnej bezpečnosti USA“, najmä z obchodovania s „dátami používanými na získanie prístupu do informačných systémov a ohrozenie bezpečnosti jednotlivcov a organizácií na celom svete“. Napriek tomu spoločnosť v decembri toho istého roku úspešne uskutočnila prvotnú verejnú ponuku na moskovskej burze.

Vyplnenie medzery

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, mnohí na Západe sa domnievali, že ruskú tankovú ofenzívu budú sprevádzať ničivé kybernetické útoky na ukrajinskú civilnú a vojenskú infraštruktúru. K rozsiahlej kybernetickej ofenzíve nedošlo, ale západné kybernetické spoločnosti sa z Ruska stiahli.

V tom momente sa pre spoločnosť Positive Technologies otvorili nové možnosti, ktoré úspešne využila.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie