Denník N

Vojnové schopnosti si vymysleli, skúsenosti prikrášlili. Na Ukrajine bojujú aj cudzinci s pochybnou minulosťou

Vojenskí zdravotníci poskytujú prvú pomoc vojakovi zranenému v bitke pri Bachmute. (AP Photo/Libkos)
Vojenskí zdravotníci poskytujú prvú pomoc vojakovi zranenému v bitke pri Bachmute. (AP Photo/Libkos)

Volodymyr Zelenskyj po vypuknutí invázie vyzval ľudí zo zahraničia, aby sa pridali k Ukrajincom a bojovali proti Rusom. Na pozvanie reagovalo okolo 20-tisíc ľudí. Nie všetci však o sebe hovorili pravdu.

Pár dní po začatí invázie ruskej armády na Ukrajinu Američan James Vasquez oznámil rodine, že odchádza do východnej Európy. Miestne noviny v štáte Connecticut vtedy písali o bývalom seržantovi americkej armády, ktorý opúšťa prácu a domov a ide do prvej línie s puškou a ruksakom.

Vasquez potom zverejňoval na Twitteri videá z bojov, pričom sa mu párkrát podarilo vyzradiť aj polohu svojej jednotky. Sociálne siete využíval tiež na to, aby získaval peniaze od darcov pre Medzinárodnú légiu, v ktorej na Ukrajine pôsobil. V prvom rade sa ich snažil presvedčiť svojím vlastným príbehom.

„Počas Púštnej búrky som bol v Kuvajte, po 11. septembri som bol v Iraku,“ hovoril vo videu. „Toto je však niečo úplne iné.“

Vasquez však v skutočnosti nikdy v Kuvajte, Iraku ani nikde inde na bojisku nebol. Podľa zistení New York Times robil opravára a z armády odišiel s nižšou hodnosťou ako seržant, za ktorého sa prehlasoval.

Desať minút na každého

Americký denník preskúmal viac ako sto strán dokumentov dobrovoľníckych skupín a uskutočnil rozhovory s desiatkami bojovníkov, prispievateľov a amerických a ukrajinských predstaviteľov. Vďaka tomu odhalil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie