Denník N

Autor knihy o Zelenskom: Nedá sa vylúčiť, že naše deti a vnuci sa budú musieť stále brániť pred Ruskom

Serhij Rudenko (1970) je ukrajinský novinár. Pracuje ako šéfredaktor Espreso TV, je tiež komentátorom Duetsche Welle. Jeho kniha o Volodymyrovi Zelenskom sa preložila v 25 krajinách sveta. Foto - Olena Cherninka
Serhij Rudenko (1970) je ukrajinský novinár. Pracuje ako šéfredaktor Espreso TV, je tiež komentátorom Duetsche Welle. Jeho kniha o Volodymyrovi Zelenskom sa preložila v 25 krajinách sveta. Foto – Olena Cherninka

Ukrajinský minister obrany mal po korupčnom škandále odstúpiť, hovorí ukrajinský novinár Serhij Rudenko.

Ukrajinský novinár Serhij Rudenko vo svojej knihe Muž, ktorý píše dejiny o Volodymyrovi Zelenskom opísal, ako sa stal z komika a herca prezident, ktorému to na začiatku veľmi nešlo. Potom však prišla vojna a všetko sa zmenilo.

Rozprávali sme sa, ako ani s vojnou nezmizla korupcia, kto píše Zelenskému prejavy a kto z jeho okolia má na prezidenta najväčší vplyv.

Každý deň prežívajú Ukrajinci vojnu so svojím prezidentom, ktorý sa k nim pravidelne nejakým spôsobom prihovára. Ako veľmi sa Volodymyr Zelenskyj počas vojny zmenil?

Počas vojny sme sa zmenili všetci. Ale zmenil sa najmä prezident Zelenskyj. Vidieť to na jeho vzhľade, vystupovaní i rétorike. Vojna znamená veľa mŕtvych a zranených, zničené mestá a dediny, školy či nemocnice vyrabované útočníkmi. Vidieť to všetko bolí každého. Zelenského musí ešte viac, keďže nesie bremeno zodpovednosti za svoju krajinu.

Ak by ste ho mali definovať jedným slovom, ktoré by ste si vybrali?

Neporaziteľný.

Vo vašej knihe ste napísali o najmenej desiatich pokusoch o jeho atentát. Je stále cieľom číslo jeden?

Zelenskyj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie