Denník N

Jaroslav Spišiak vstupuje do PS: Robil som niečo dobre, ak si práve Fico myslí, že som nepriateľ

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nemôžem byť ticho, keď mi záleží na tom, aby Slovensko ostalo demokratické, hovorí bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, ktorý vstupuje do Progresívneho Slovenska.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V našom poslednom rozhovore ste vlani v auguste na otázku, či vstúpite do politiky, povedali: „Ja do politiky? Vidíte, aká je komplikovaná, ako sa tam vydiera a nazýva sa to, že politické kompromisy. Už teraz som niečo povedal k politike a aj z toho mi je zle, že som sa do toho zamiešal, ale nedalo mi to byť ticho.“ V stredu ste oznámili, že vstupujete do PS. Čo sa zmenilo?

Nezmenilo sa vôbec nič, moje impulzy sa práveže posilnili. Teda že nesmiem byť ticho. Zároveň by podľa mňa nikto nemal byť ticho, kto k tomu môže niečo povedať a komu záleží na tom, aby Slovensko bolo demokratické.

Čiže vám to nedalo?

Nedalo mi to.

Nebude vám z politiky zle? Vtedy ste to vyhlásili v čase, keď ste zároveň povedali, že na mieste Igora Matoviča by ste po ultimáte SaS odišli z funkcie. 

Viete, zle z politiky mi je už teraz a zle je aj veľmi veľa ľuďom, ktorých poznám. Premýšľam tak, že ak môžem, tak prispejem, pomôžem, aby im nemuselo byť zle. Tým ľuďom a zároveň ani mne.

Idete pomôcť Progresívnemu Slovensku v oblasti boja proti korupcii, organizovanému zločinu, so zabezpečením práva. Myslíte si, že pre ľudí je to stále dôležitá téma?

Vyzerá to tak, že v tejto situácii možno ani nie. Teraz je pre ľudí dôležité vymaniť sa z chaosu, cítiť pokoj. Aspoň ľudia, s ktorými sa ja rozprávam, vnímajú politiku ako chaos, neistotu. Pod vplyvom tohto zabúdajú, čo je naozaj to najdôležitejšie, teda aby platil právny štát, aby boli demokratické právne inštitúcie zabezpečené tak, aby fungovali v symbióze, aby sa dalo postupovať aj legislatívne tak, ako je to upravené zákonne, a aby sa nemuseli hľadať rôzne cestičky, vybavovači. Aby sa ľudia nemuseli báť, že doplatia na to, keď chcú byť poctiví, lebo ich predbehnú tí, čo poctiví nie sú a chaos okolo len zneužívajú.

Niekedy to vyzerá tak, že ľudia chcú mať tie cestičky, chcú si vedieť veci vybaviť. 

To sú tí podnikavci alebo prefíkaní ľudia. Ale je veľmi veľa ľudí, ktorí na to nemajú povahu, schopnosti ani známosti. Oni potrebujú mať istotu, že právo platí pre každého a nielen pre toho, kto je vyvolený. Podľa mňa je ich drvivá väčšina.

Keď sme pred pár dňami zverejnili, že sa rozprávate s Progresívnym Slovenskom, tak predseda Smeru zvolal tlačovú besedu spolu s advokátom Marekom Parom aj obvineným Tiborom Gašparom a hovorili, že vás do PS posiela Oszkár Világi. Prečo to Robert Fico hovorí?

Robert Fico je stratég, veľký politik. A vie, že to nie je pravda. Ale chcel to povedať prvý. Keď som si pozrel tú jeho tlačovku, tak vtedy som sa na sto percent rozhodol, že Jarko, teraz musíš, musíš, lebo ináč to nejde. Vykreslil ma tam ako nesvojprávnu osobu, ktorú niekto dosadzuje, hrá sa ako s figúrkou, no a toto ma motivovalo. Idem do toho a urobím všetko pre to, aby vyhrali tí, ktorí chcú naozaj demokraciu a naozaj chcú dobre pre ľudí.

Čakali ste, kto sa prvý ozve?

Samozrejme. Vedel som, že to bude on, prípadne možno pán Matovič. Ale toto je presne to, čo som vedel, že sa stane. Mňa to teší. Niektorí moji kamoši sa ma pýtali, či som to videl a čo to zase bude, či mi nestačilo. Ale práve toto ma motivovalo. Teší ma, že Robert Fico a jemu blízki ľudia to vnímajú tak, že sa musia voči mne ohradiť. Musia, keď nič iné nemajú, klamať a snažiť sa ma nejako demotivovať. Alebo aspoň tých, ktorí by mi možno verili. Znamená to, že celý svoj život, celú svoju kariéru som zrejme robil niečo dobre, keď práve takéto sily si myslia, že ja som ich nepriateľ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Spišiak

Progresívne Slovensko

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie