Denník N

Imunologička Hadvabová: Nebojte sa dať dieťaťu orechy aj jahody, pre vývin imunity je kľúčové správne načasovanie

Svetlana Hadvabová. Foto - archív S. H.
Svetlana Hadvabová. Foto – archív S. H.

Z dieťaťa, ktorému medzi štvrtým a siedmym mesiacom nedáme ochutnať čo najviac rôznych potravín, môže neskôr s vyššou pravdepodobnosťou vyrásť alergik, upozorňuje alergiologička a imunologička Svetlana Hadvabová.

Toto obdobie, ktoré sa nazýva aj imunologickým oknom, sa považuje za unikátne z hľadiska zdravého vývinu dieťaťa. „Počas neho sa aktivuje bunková imunita a v organizme sa vytvárajú T-lymfocyty, ktoré navodzujú toleranciu prijatých potravín. Telo si na konkrétne potraviny síce môže vytvoriť toleranciu aj neskôr, ale riziko alergií a precitlivenosti je vyššie,“ vysvetľuje lekárka.

Opakovaným virózam a infekciám u dieťaťa možno podľa nej predchádzať najmä tým, že ho nepošleme do kolektívu s paralyzovanou imunitou. „Po opakovanej viróze alebo liečbe antibiotikami sa imunita obnoví až približne za dva týždne. Určite nie za päť dní,“ zdôrazňuje.

S imunologičkou Svetlanou Hadvabovou hovoríme aj tom:

  • či bude z dieťaťa alergik, ak sa u neho po zavedení novej potraviny objavia vyrážky;
  • aké sú riziká nahrádzania domácej stravy kupovanými príkrmami;
  • ako správne prikrmovať dieťa s vrodenou atopiou;
  • ako pôsobí na imunitu nedostatok spánku a kedy ho u dieťaťa riešiť;
  • pri výskyte ktorých vírusov začať s dieťaťom navštevovať imunologickú ambulanciu.

Tuhú stravu dnes bábätká ochutnávajú skôr, ako to bolo v minulosti. Prečo je dôležité začať s prvými príkrmami počas takzvaného imunologického okna?

V minulosti sa naozaj v strave bábätiek odkladalo zavádzanie rizikových potravín, ako sú orechy, ryby, lepok a ďalšie, až na neskoršie obdobie. Odďaľovali to s cieľom znížiť výskyt potravinových alergií. No keď sa robili analýzy, zistilo sa, že počet potravinových alergií napriek tomu v populácii stúpa. Preto nasledovali ďalšie lekárske štúdie, ktoré ukázali, že imunitný systém je práve v období od ukončenia štvrtého mesiaca až po siedmy-ôsmy mesiac predisponovaný na to, aby sa naučil tolerovať všetko, čo mu dáme. Tolerancia imunitného systému nie je niečo pasívne. Naopak, je to vyslovene aktívny proces.

Je v tomto období dôležité dať dieťaťu ochutnať väčšinu potravín vrátane citrusov či jahôd?

Úplne optimálne je, keď rodič v tomto období postupne zavedie dieťaťu do jedálnička všetky rizikové potraviny, teda aj orechy, lepok, ryby, jahody či citrusy a všetko to, čo normálne konzumujeme. Odporúčame zaviesť najmä potraviny typické pre danú zemepisnú šírku, ale reálne tam môžeme skúsiť dať dieťaťu úplne všetko. Ideálne je, ak dieťa ochutnáva nové potraviny a popri tom je dojčené. Samotné materské mlieko má totiž okrem výživovej hodnoty aj významný efekt pri vývine a zdravom budovaní imunity dieťaťa.

Ako sa v období počas imunologického okna vyvíja imunitný systém?

Toto obdobie sa považuje za unikátne. Súvisí to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie