Denník N

Penta vydáva bezplatné noviny: miliónový náklad, skrytá reklama plus podpora Pellegriniho

Inzertné noviny Plus 1 deň špeciál s Petrom Pellegrinim na titulnej strane. Foto - FS
Inzertné noviny Plus 1 deň špeciál s Petrom Pellegrinim na titulnej strane. Foto – FS

Správy o tom, že v tejto krajine nič nefunguje a takmer za všetky problémy môžu politici OĽaNO. Kritický hlas, ktorý zdvíha najmä strana Hlas, no jej predstavitelia majú aj riešenia. K tomu reklama na podnikanie finančnej skupiny Penta v zdravotníctve bez toho, aby čitatelia boli upozornení na komerčný charakter týchto správ. Ale aj kritika vysokých trestov za ekonomickú kriminalitu.

Tak by sa dalo zhrnúť zameranie nového dvojtýždenníka Plus 1 Deň Špeciál, ktorý posiela vydavateľstvo Penty News and Media Holding (NMH) zadarmo do domácností po celom Slovensku.

„Plus 1 Deň Špeciál vychádza od októbra 2022 v náklade 1 milión výtlačkov,“ povedal pre Denník N Michal Teplica, riaditeľ vydavateľstva NMH.

„Distribuovaný je do 1 milióna domácností. Výber distribučných miest zohľadňuje možnosti distribútora a zároveň racionalizáciu nákladov na distribúciu jedného kusa výtlačku,“ dodáva.

Miliónový náklad je na slovenské pomery bezprecedentné číslo. Najpredávanejší denník Nový Čas predáva pod 40-tisíc výtlačkov denne, najčítanejší týždenník Plus 7 dní predáva okolo 70-tisíc kusov, dvojtýždenník TV Max si kupuje zhruba 120-tisíc ľudí. Osemstranový Plus 1 Deň Špeciál je tak od svojho prvého čísla tlačeným médiom s bezkonkurenčne najväčším zásahom.

Ak si listujete v prvom vydaní, ktoré sa vám dostane do rúk, môžete získať pocit, že noviny nie sú nestranné. Po prečítaní všetkých doposiaľ vydaných čísel sa pocit mení na istotu.

Kritika vlády

Noviny sa charakterizovali takto: „Nový dvojtýždenník Plus Jeden Deň Špeciál vás informuje o aktuálnom dianí, s odborníkmi hodnotí súčasnú politickú i ekonomickú situáciu, poradí vám, ako v dnešných ťažkých časoch ušetriť a ako predchádzať vážnym chorobám. A nielen to! Takisto sa vďaka nemu dozviete rôzne zaujímavosti a môžete si oddýchnuť pri krížovkách.“

Už prvé číslo čitateľov utvrdí v tom, že žijeme v neistých a ťažkých časoch. Stačí čítať titulky článkov: „Zdravotníctvo čelí kolapsu“, „Po inflácii hrozí hypotekárny šok“, „Ekonomická nálada sa stále zhoršuje“, „Pre drahé energie nebudú lacné lieky?“, „Ľudia bez práce, firmy v krachu“, „Za skipasy dáme o tretinu viac“ či „Voda drahšia aj ako alkohol?“

Druhé vydanie pokračovalo v nastolenom trende, čitatelia sa z nadpisov článkov napríklad dozvedeli, že „v Tatrách sa len tak neubytujete“ alebo že „je to horšie, ako kedy bolo“. V treťom čísle dvojtýždenník na titulke informoval, že „na Slovensku tak draho nebolo 22 rokov“.

Čitateľ sa nedozvie o širšom kontexte, príčinách niektorých problémov a rastúcich cien. Texty sú heslovité, spravidla za všetko môže vládna koalícia.

Menšinová vláda je podľa bezplatných novín „pohromou pre štát i občanov“. Keď vláde neprejdú dôležité zákony, nebude to len politický problém, ale „znemožní to naplniť aj základné potreby ľudí“.

Kontrolovať kroky vlády je úlohou novinárov, Plus 1 Deň Špeciál sa zameriava takmer výlučne na kritiku predstaviteľov OĽaNO. Kritické slová na adresu politikov ďalších koaličných strán – najmä Sme rodina – v novinách nenájdete. Práve táto strana ovláda ministerstvo práce a sociálnych vecí, teda rezort, ktorý by si v čase výrazného zdražovania a ekonomickej neistoty mohol takisto zaslúžiť pozornosť kritických novinárov.

Veľký priestor pre Pellegriniho

Na druhej strane veľký priestor v novinách dostáva strana Hlas a jej predstavitelia.

Lekári dávajú výpovede? Situáciu v zdravotníctve podľa denníka kritizuje „najmä Hlas-SD“ a Pellegriniho strana navrhuje aj riešenia, predstavuje ich Richard Raši. Žiaden iný politik – koaličný ani opozičný – sa do článku nezmestil.

Problémy na hraniciach s Českom a Rakúskom, kde robili do februára susedné štáty kontroly? „Podľa Hlasu-SD je situácia katastrofálna,“ informuje špeciál Plusky a cituje poslanca Matúša Šutaja Eštoka. V texte dostane priestor hovorkyňa ministerstva vnútra, no žiaden iný politik.

Zomierali Slováci na koronavírus zbytočne? Redakcia kladie túto otázku v titulku ďalšieho článku. V správe o tom, že generálna prokuratúra preverí manažovanie pandémie, nie je ani jeden citát prokuratúry. No názor poslanca Hlasu Matúša Šutaja Eštoka, ktorý je presvedčený, že tisíckam obetí sa dalo predísť, keby opatrenia proti pandémii riadili odborníci, tam nájdete. Žiaden iný politik v článku citovaný nie je.

„Súčasná politická i spoločenská situácia je dramatická. Na najväčšie problémy upozornil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.“ Týmito slovami sa začína text z januárového vydania novín. Čitateľ sa dozvedel, že podľa Pellegriniho „predstavitelia padlej a starej politiky sa nemenia, stále sú zaneprázdnení bojmi o moc a malichernými politickými kšeftami“. Našťastie, líder Hlasu „vidí aj riešenie“. Podľa neho „Slovensko potrebuje radikálnu zmenu“.

Žiaden iný politik dovtedy nedostal v bezplatnej Pluske takýto priestor na komentovanie politickej situácie – bez oponentov, nekriticky, v článku len o ňom.

Pellegrinimu sa to darí opakovane.

Státisíce ľudí, ktorí dostali bezplatný dvojtýždenník do schránky, sa dozvedeli aj to, že na rozdiel od iných strán si Hlas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Hoaxy a propaganda

Médiá

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie