Denník N

Britov vedie hinduista, Škótov moslim. Našim voličom je to jedno, hovorí odborníčka

Súčasná britská politická elita: zľava premiér Rishi Sunak, prvý minister Škótska Hamraz Yousaf, ministerka vnútra Suella Braverman a ministerka obchodu Kemi Badenoch. Foto - TASR/AP
Súčasná britská politická elita: zľava premiér Rishi Sunak, prvý minister Škótska Hamraz Yousaf, ministerka vnútra Suella Braverman a ministerka obchodu Kemi Badenoch. Foto – TASR/AP

Sú to rôzni politici z rôznych strán, no mnohé majú podobné. Narodili sa v Británii ako deti prvogeneračných imigrantov. Ich rodičia majú indický alebo pakistanský pôvod, no často do Spojeného kráľovstva prišli z východnej Afriky, kde žije silná juhoázijská komunita.

Po príchode pracovali v zamestnaniach bežných pre britskú strednú triedu: otec ako vodič autobusu či účtovník, matka krajčírka či lekárka. Ich túžbou bolo dať deťom vzdelanie a lepší život v novej vlasti.

Sotva však mohli dúfať, že sa z ich detí stanú jedni z najmocnejších ľudí súčasnej Británie.

Reč je o britských politikoch menšinového pôvodu, najmä o potomkoch indických a pakistanských imigrantov, ktorí za posledné roky zastávajú najvyššie posty v krajine. Začalo sa to, keď sa v roku 2016 stal starostom Londýna Sadiq Khan. Išlo o prvého moslima na čele hlavného mesta v západnej Európe v dejinách.

Vlani v októbri sa britským premiérom stal Rishi Sunak, hinduista s indickými koreňmi. Je zo skupiny konzervatívnych politikov menšinového pôvodu, ktorí sa presadili v strane aj ako ministri. K ďalším patria ministerka Suella Braverman či bývalý minister Sajid Javid a exministerka Priti Patel.

Nie je to len doména Konzervatívnej strany, čo sa ukázalo, keď sa tento týždeň stal Humza Yousaf, 37-ročný škótsky politik pakistanského pôvodu, novým predsedom ľavicovej Škótskej národnej strany. Zároveň sa tak stal aj prvým ministrom Škótska a nahradil na tomto poste Nicolu Sturgeonovú.

Prvýkrát je na tomto poste moslim.

„Fakt, že Sunak, Yousaf, Braverman, Kemi Badenoch (ministerka obchodu s nigérijskými koreňmi, pozn. red.) a iní sú prominentní politici, naznačuje, že etnický pôvod nie je prekážkou pre úspech. Možno najohromujúcejší je vývoj v Konzervatívnej strane. Neviem si predstaviť, že generáciu dozadu by sme si vedeli predstaviť, že politici a političky ako Sunak a Badenoch by čo i len zvažovali, že by zabojovali o post lídra strany, nehovoriac o tom, že by sa im aj darilo,“ povedal pre N politológ z Birminghamskej univerzity Tim Haughton.

Nie je to náhoda

V Británii došlo k pomerne rýchlej a veľkej zmene. Keď sa téme menšinového politického zastúpenia začala Maria Sobolewska, profesorka politológie na Manchesterskej univerzite, venovať v roku 2002, bolo menšinových politikov v parlamente len pár, väčšinou reprezentovali Labouristickú stranu. V posledných voľbách v roku 2019 ich počet stúpol na štvornásobok.

K tejto zmene však neprišlo náhodou, ale išlo o cielený proces. „Hlavná zmena prišla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie