Denník N

Ráno s NHL: Keď ho Pánik stretol po rokoch, poslal mu drinky. Ako sa z právnika Jona Coopera stal elitný tréner

Jon Cooper bol aj trénerom Kanady na MS 2017 v Kolíne a Paríži. Foto – TASR/AP
Jon Cooper bol aj trénerom Kanady na MS 2017 v Kolíne a Paríži. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

trénerská legenda Ken Hitchcock hovorí, že ak sa tréner v jednom klube NHL udrží viac ako tri roky, tak mu to ide skvele. Jon Cooper je v Tampe Bay už desať rokov, pred pár dňami mal výročie. Žiadny zo súčasných trénerov nie je na svojom poste tak dlho.

Progresívnemu trénerovi pomohli pri práci aj skúsenosti z predošlých zamestnaní. Bol totiž obchodníkom s cennými papiermi na Wall Street aj právnikom. „S hokejistami je to ako s porotou. Aj ich sa snažíte presvedčiť,“ povedal Cooper.

Zo Slovákov v noci skóroval Erik Černák, jeho gól sa spustí po kliknutí na video.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Ako sa Cooper snažil zlepšiť Pánika

Slovenský fanúšik mohol Jona Coopera prvý raz zaregistrovať už pred jeho vstupom do NHL. V sezóne 2011/12 totiž trénoval farmársky tím Tampy Bay Norfolk Admirals.

Hrali zaň aj dva vtedajšie veľké talenty slovenského hokeja – útočník Richard Pánik a brankár Jaroslav Janus, ktorí spolu s Tomášom Tatarom či Marek Hrivíkom skončili štvrtí na MS do 20 rokov v roku 2009.

Už tam bolo vidieť, že Cooper bol mimoriadny. Norfolk totiž vyhral v základnej časti 28 zápasov za sebou a v play-off mal bilanciu 15 víťazstiev a 3 prehry.

Tampa Bay ho 25. marca 2013 vymenovala za hlavného trénera a on začal dávať príležitosť mladým hráčom, s ktorými sa mu darilo v AHL. Boli medzi nimi aj Ondřej Palát, Radko Gudas, Tyler Johnson, Alex Killorn či Richard Pánik.

Cooper sa snažil spraviť z Pánika lepšieho hráča a tlačil na neho aj verejnými vyjadreniami. Nepáčila sa mu nevyrovnanosť jeho výkonov, hovoril, že Pánik „má v kufríku všetky nástroje, no nie vždy si ich prinesie na zápas“.

„Pánik bol už na farme neskutočný talent. Z ôsmich zápasov to však ukázal v dvoch a v šiestich nie. Medzičasom to dokázal otočiť, a preto je v NHL – už to ukazuje v šiestich zápasoch a v dvoch nie,“ hovoril počas druhej Pánikovej sezóny v NHL, po ktorej Slovák v klube napokon skončil.

Tampa Bay ho totiž poslala na farmu cez nechránenú listinu voľných hráčov, z ktorej si ho stiahlo Toronto.

Cooper narazil na Pánika nečakane o štyri roky neskôr. Práve večeral s manželkou v Chicagu, keď mu na stôl priniesli drinky. S prekvapením zistil, že mu ich poslal Pánik. „Pomyslel som si: ‚Ako mohol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie