Denník N

Kto je ten muž, ktorý vedie krvavú vojnu proti Ukrajine?

Aleksandr Zacharčenko si dal za cieľ dobyť celé územie Donbasu. FOTO - MICHAL BURZA
Aleksandr Zacharčenko si dal za cieľ dobyť celé územie Donbasu. FOTO – MICHAL BURZA

Profil muža, ktorý chce viesť vojnu proti ukrajinskej armáde a získať celý Donbas bez ohľadu na minský dohovor zo septembra minulého roka.

„Nebude žiadne prímerie. Budeme útočiť, kým nedobyjeme hranice bývalej Doneckej oblasti.“ vyhlásil pred niekoľkými dňami líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Aleksandr Zacharčenko.

V sobotu najskôr tvrdil, že spustili ofenzívu proti prístavu Mariupoľ. Ten by otvoril Rusom cestu na Krym a zatiahol celú južnú Ukrajinu do vojny.

Keď medzinárodné spoločenstvo odsúdilo smrť niekoľkých desiatok civilistov, Zacharčenko už podľa ruskej televízie Vesti tvrdil, že útoky na mesto urobili z Gradov sami Ukrajinci. A ruská agentúra Ria Novosti ho priamo citovala, že ofenzívu na Mariupoľ nechystajú.

Pozorovatelia OBSE neskôr potvrdili verziu ukrajinskej vlády, že strely prišli z raketových systémov Grad a Uragan z oblastí, ktoré majú pod kontrolou rebeli Doneckej ľudovej republiky.

Aleksander Zacharčenko: Dnes sa začala ofenzíva na Mariupoľ. To bude najlepším pomníkom všetkým našim mŕtvym.   

Putinova bábka alebo bojovný Donečan?

Predstava, že Aleksandr Zacharčenko je spontánny líder, ktorý vzišiel z vôle doneckého ľudu, je podľa analytikov naivná. Pred svojím zvolením v neuznaných novembrových voľbách, ktoré sa konali v Luhansku aj Donecku v rozpore s ukrajinskou ústavou, bol veľmi málo známy.

„Je to Putinova bábka. Pamätáte si ľudové republiky vytvorené Stalinom? Len invázia ruských vojsk minulý rok v auguste zachránila tieto bábky,“ hovorí o lídroch separatistov ukrajinský politológ Oleksyj Haran pre Denník N.

Stojí za zmienku, že Zacharčenkovým predchodcom na mieste premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky bol moskovský rodák a ruský politický stratég Aleksandr Borodaj. Rovnako armádu separatistov pred nečakaným odchodom do Moskvy viedol ďalší Rus – Igor Strelkov alias Girkin – muž z prostredia ruskej armády a tajných služieb, ktorý prešiel Čečenskom aj separatistickou republikou Podnestersko v Moldavsku či Bosnou na strane Srbov.

Sám Zacharčenko v auguste minulého roku povedal, že za Donbas bojujú tisícky Rusov – dobrovoľníkov. Viacerí z nich z profesionálnej armády. Vtedy hovoril o troch až štyroch tisícoch.

Zacharčenko je za „russkij mir“. FOTO - TASR
Zacharčenko je za „russkij mir“. TASR

Náhly odchod ruského velenia separatistov z Donbasu bol podľa BBC snahou vyvolať dojem, že lokálne nepokoje neboli riadené z Moskvy, ale priamo ľuďmi v regióne.

O tom, ako ruskí vojaci vlani v lete nakoniec zachránili pozície separatistov, rozprával neskôr sám Strelkov po návrate do Ruska pre radikálny nacionalistický plátok Zavtra. Sám seba označil za toho, „kto stlačil spúšť a vyvolal vojnu“ na Donbase, a sníval, že sa tam zopakuje scenár z Krymu.

Prežil pokus o atentát

Zacharčenko prežil vlani koncom augusta pokus o atentát, niekto naňho vystrelil. Strelkov ho vlani v júli povýšil na majora po zranení pri bojoch s ukrajinskou armádou a syn baníka so sovietskou mentalitou začal stúpať na mocenskom rebríčku.

Najskôr sa stal tajomníkom ministra vnútra, o niekoľko mesiacov neskôr už ako premiér samozvanej Doneckej republiky na jeseň minulého roka viedol za separatistov mierové rokovania v Minsku, z ktorých vzišla dohoda o prímerí. Tú teraz odmieta dodržiavať.

V novembrových voľbách, keď už doneckí separatisti prešli oficiálne na moskovský čas, dostal údajne 78,93 percent hlasov.

Človek, ktorý podporuje násilie

Keď v piatok došlo k tragickému útoku na trolejbus v Donecku, pri ktorom zomrelo 13 ľudí (separatisti z neho vinia Ukrajincov, Kyjev zase rebelov), sám Zacharčenko vodil po meste zajatých ukrajinských vojakov známych ako kyborgov, ktorí bojovali o zničené letisko v Donecku.

Podľa Economistu si museli kľaknúť. Ľudia na nich pľuvali a bili ich. Ide o zjavné porušenie ženevských konvencií, ktoré zakazuje neľudské správanie voči zajatcom.

To isté sa za Zacharčenka stalo počas vojenskej prehliadky v Donecku vlani v auguste počas ukrajinského dňa nezávislosti, keď podľa Human Rights Watch vláčili ukrajinských zajatcov po meste ako kedysi nacistov po Moskve v roku 1944. „Malo by sa to považovať za vojnový zločin,“ zhodnotil to Ole Solvang z HRW.

Výskumník Human Rights Watch Solvang bol aj tentoraz priamo na mieste v Mariupoli a podobne ako pozorovatelia OBSE aj on je presvečený, že útok urobili rebeli z Gradov.

Ich používanie v civilných oblastiach ako ukrajinskou armádou, tak aj separatistami podporovanými Ruskom už Human Rights Watch viackrát kritizovala.

„Grady sú neriadené strely, ktoré sa nedajú namieriť presne a často sú vystrelené salvami z viacerých hlavní raketových odpaľovačov – zasiahnu tak veľké oblasti. Pre svoju nevyberavú povahu by sa tieto rakety nemali nikdy používať v obývaných oblastiach. Ak sa to stane, ide o porušenie zákonov o vojne,“ napísal Solvang.

Útok raketometom Grad v Mariupoli:

Syn baníka

„Ste Ukrajinec či Rus?“ opýtala sa Zacharčenka novinárka časopisu Russkij reporter. „Po mame som Rus a po otcovi Ukrajinec. A chcete sa zasmiať? Moja mama celý život prežila na Ukrajine a otec v Rusku. Takže kto som ja?“

Zacharčenko rozhodne nemá imidž úradníckeho premiéra. FOTO - TASR
Zacharčenko nemá imidž úradníckeho premiéra. TASR

Zacharčenko hneď dodal, že je za „russkij mir“ (ruský svet). „Veľmi dobre chápem, že svätá Rus bola kyjevskou. Russkij mir, to je zjednotenie všetkých Slovanov. Nie tak, ako teraz žijeme – Rusi oddelene, Bielorusi oddelene, Ukrajinci oddelene. Mali by sme žiť spolu.“

Aleksandr Vladimirovič Zacharčenko sa narodil v roku 1976 v Donecku v rodine baníka. V šachte aj sám pracoval ako elektroinžinier. Neskôr študoval právo a začal podnikať. Biznis však podľa vlastných slov predal, aby bojoval za Donbas.

Ako člen proruských donbaských milícií Oplot bol hneď pri prvom obsadení budovy regionálnej vlády v Donecku 16. apríla 2014. Dovtedy, ako napísala Komsomoľskaja Pravda, nebol tento proruský lokálpatriot s odstávajúcimi ušami v regióne veľmi známy. Ruský denník vyzdvihol, že úrad starostu získal „bez jediného výstrelu“. Oplot bol dobre zorganizovaný a s pomerne dobrým platom okolo 300 €.

Hneď vo svojich prvých vyhláseniach sa Zacharčenko netajil tým, že chce dobyť ďalšie mestá, aby vytvoril voľný koridor z Ruska až na Krym, ktorý Moskva anektovala v marci minulého roka.

„Bitka sa bude viesť za každý meter našej krajiny,“ citoval ho po jeho nástupe na „premiérske kreslo“ po Rusovi Borodajovi prokremeľský ruský bulvár Komsomoľskaja Pravda.

Ako za sovietskych čias

Premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky stretol aj slovenský fotograf Michal Burza na jednej zo svojich reportérskych ciest na Ukrajine. „Bol na predvolebnom mítingu v Novoazovsku. V meste, do ktorého predtým záhadne zablúdil ruský tank s výsadkom,“ rozpráva Burza.

Zacharčenko sa podľa neho ukázal ako výborný rečník, ktorý vie pracovať s davom. V preplnenej hale ho čakali celé zástupy. 

„Zvedavých a netrpezlivých ľudí upokojoval spomínaním na dlhé a bolestivé budovanie Sovietskeho zväzu. Za svoj úspech označil armádu, ktorú ‚postavil‘ za tri mesiace. Keď sa mu rybár posťažoval, že ho okráda predavačka rýb, ktorá od neho nakupuje za menej, ako predáva, spýtal sa ho, čo by chcel. Keď mu rybár povedal, že chce granát, povedal mu, že dostane rovno dva. Po mítingu po vzore Kim Čong-ila vyrazil na obhliadku miestnych potravín, či ponúkajú čerstvé potraviny,“ spomína fotograf Burza na lídra separatistov, ktorý chce z východu Ukrajiny vytvoriť miništát podľa vzoru gruzínskeho Abcházska, ktoré nikto neuznáva, ale podporuje ho Moskva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie