Denník N

V Komárne obnovia štadión za maďarské štátne peniaze, stavať bude firma blízka Orbánovmu oligarchovi

Štadión KFC Komárno. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štadión KFC Komárno. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po takmer šesťročnom naťahovaní sa tento rok v máji môže začať rekonštrukcia a prestavba futbalového štadióna v Komárne. Vo verejnom obstarávaní na rekonštrukciu zvíťazilo konzorcium, ktorého členom je aj firma blízka maďarskému oligarchovi Lőrincovi Mészárosovi.

Ešte v roku 2017 sa objavila správa, že z investícií maďarskej vlády do futbalu za hranicami krajiny sa môže ujsť aj komárňanskému futbalovému klubu KFC. Na nový štadión dostali podľa vtedajšieho kurzu viac než šesť miliónov eur. 4,9 milióna malo ísť na stavebné a rekonštrukčné práce, viac ako milión na vybavenie štadióna a náklady pred výstavbou.

Nový štadión mal podľa projektovej dokumentácie stáť už koncom roka 2021, no zatiaľ sa ani nezačalo stavať. Rekonštrukcii bránilo viacero prekážok, napríklad to, že financie od maďarskej vlády dostal klub, štadión bol však vo vlastníctve samosprávy. Rokovania o tejto otázke sa dlho naťahovali.

Strany sa napokon dohodli, že mesto dá štadión a vedľajšie budovy klubu do podnájmu na 20 rokov za symbolické 1 euro. Samospráva bude okrem toho každý rok prispievať sumou 205-tisíc eur na náklady na údržbu a energie KFC.

Komárňanský klub je momentálne na druhom mieste druhej futbalovej ligy.

Ďalšie milióny z Budapešti

Spor sa vyriešil ešte v roku 2020, no klubu trvalo takmer rok, kým vypísal súťaž na rekonštrukciu. Nie je jasné, prečo to trvalo tak dlho. Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) kontaktovalo klub ešte na začiatku roka 2021, no nedostalo odpovede. Klub im avizoval len toľko, že v dôsledku dôverného charakteru procesu im nemôžu poskytnúť podrobnosti.

Súťaž napokon vypísali v októbri 2021, v januári 2022 ju uzavreli a následne vypísali novú. Ponuky boli vyhodnotené vo februári tohto roka. Podľa výsledku, ktorý zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie, vyhralo konkurz spomedzi piatich uchádzačov konzorcium Skupina SK2. Na svojej facebookovej stránke to oznámil aj klub.

Náklady na rekonštrukciu však niekoľkonásobne presahujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie